Administracions

oci

civisme

Badalona recepta civisme a la zona d’oci

Un equip de mediadors passeja durant tretze caps de setmana per Can Ribó per promoure el comportament respectuós entre el jovent

El govern local traslladarà la campanya, al setembre, als instituts de la ciutat

“Aquesta bola de les botigues xineses porta cable o funciona amb piles?” Amb aquesta pregunta arrenca el diàleg entre els mediadors nocturns que des de divendres treballen a la zona d’oci de Can Ribó, a Badalona, i un grup de joves que consumeixen alcohol en un solar deshabitat del sector. La “bola” és un altaveu sense fil que incorpora llums de colors i que els joves fan servir per transformar l’espai en una discoteca mòbil de pocs decibels. La “bola” és l’excusa per apropar-se a aquest grup d’usuaris de Can Ribó i esbrinar que venen de Mollet, que tenen uns 22 anys de mitjana, que beuran entre dos i tres cubates i que han adquirit un alcoholímetre per assegurar-se, liquidada la festa, que acabarà conduint qui estigui fi. “A nosaltres, això de consumir alcohol, no se’ns escapa de les mans”, asseguren. Beuen al carrer i no en un espai tancat per una qüestió econòmica. És molt més barat que fer-ho als bars o les discoteques.

Els sis mediadors de l’empresa Porta Cabot, contractats pel govern de Guanyem Badalona en Comú, ERC i ICV-EUiA durant tretze caps de setmana consecutius per fomentar el comportament respectuós entre els usuaris de Can Ribó, aprofiten l’excel·lent predisposició del grup per regalar-los algun consell: “Aneu combinant l’alcohol amb aigua per anar hidratant el cos.” I abans d’anar a trobar un altre grup de joves, la pregunta de rigor: “Recollireu tot això quan acabeu, oi?” “I tant!”, responen a l’uníson.

La matinada de diumenge, a Can Ribó i rodalia, va ser més plàcida del que és habitual. La platja la van conquistar les famílies i això expulsa el fenomen del botellón. Habitualment, els conflictes estan més localitzats els divendres a la nit. El públic és bastant més jove, atès que poden accedir a alguna discoteca de la zona a partir dels catorze anys. En teoria no se’ls serveix alcohol. “Veiem usuaris, sobretot nenes que aparenten més edat, que tenen dotze i tretze anys”, explica una de les mediadores. Se’n fa creus, malgrat que la imatge ja no els resulta nova. Divendres mateix, els mediadors van haver d’intervenir quan dos joves italians rondaven un grupet de noies, menors d’edat, que s’havien excedit amb l’alcohol. La mateixa nit es van detectar tres comes etílics.

“Sóc Top”

El combat de les actituds sexistes també consta entre els objectius d’aquesta campanya municipal, batejada com Sóc Top, gaudim la festa, cuidem Badalona. És una campanya amb caràcter transversal, que implica diversos departaments municipals. Cada dimecres tocarà valorar l’informe del darrer cap de setmana lliurat pels mediadors. “Preneu nota de tot el que veieu”, anava repetint dissabte a la nit el coordinador de Govern, Ricard Vilaregut, que va acompanyar els professionals una bona estona. En el darrer llistat es podran llegir observacions com ara que les papereres de la platja ja estaven plenes a la una de la matinada (un factor que facilita que s’embruti l’espai públic), que els cotxes estacionen en cordó dins la benzinera de la zona (amb el corresponent perill que pot suposar) o que algunes tanques de protecció fan de tot menys protegir.

Chema Montorio, coordinador de l’equip, ja va rastrejar la zona al març per realitzar una primera diagnosi. Aleshores ja es va detectar que a la ciutat manquen negocis nocturns on fer una primera copa, que els joves no disposen de punts alternatius de reunió tot i que existeix el reclam, que la il·luminació és defectuosa en molts carrers i places i que, a grans trets, caldria dignificar el sector de Can Ribó i apostar-hi per l’oci però també pel diürn.

La regidora del districte primer –on queda inclòs el sector de Can Ribó–, Laia Sabater (Guanyem Badalona en Comú), detalla que ja s’estan cuinant les solucions a algunes de les mancances observades pels mediadors. Moltes iniciatives són el resultat de les reunions mantingudes amb el veïnat, que fa molts anys que denuncia les dificultats que comporta conviure molt a prop d’una zona d’oci. S’ha reforçat la neteja, s’han instal·lat més papereres i contenidors i hi circulen més patrulles policials. En aquesta primera fase cal incloure també la presència dels mediadors, amb experiència en ciutats com ara Platja d’Aro i Calella i amb formació en psicologia, educació social i criminologia, entre altres especialitats.

A partir del setembre, el pla s’estendrà als instituts, on es vol conscienciar els joves sobre temes relacionats amb el consum d’alcohol i drogues, o fomentar l’educació sexual. La intenció del govern és encara més ambiciosa, ja que, segons anuncia Laia Sabater, abans de finals d’any es vol obrir l’skate park de Canyadó en horari nocturn i allà oferir activitats alternatives als bars i les discoteques. Després de l’estiu, a més, està previst millorar la il·luminació a la zona i instal·lar bandes que obliguin els vehicles a reduir la velocitat, sobretot a l’antiga carretera nacional. Allà és fàcil observar curses de vehicles, sobretot entrada la matinada.

Finalment, i en una darrera, l’executiu badaloní vol abordar el debat sobre quin ha de ser el model d’oci que ha d’imperar al municipi. La intenció és tenir el dibuix prou clar perquè pugui començar a cristal·litzar-se el proper mandat.

Un 10% de positius en alcoholèmia

La campanya que ha iniciat el govern de Badalona a la zona d’oci de Can Ribó conté elements preventius i persuasius però no esquiva la part més punitiva. L’Ajuntament ha augmentat la presència policial en aquest sector de la ciutat. Dissabte era habitual creuar-se amb cotxes de la Guàrdia Urbana i dels Mossos d’Esquadra. Els mediadors donaven fe que l’actual presència policial té poc a veure amb el que es van trobar al març. Això no obstant, entenen que la coordinació entre els agents que actuen al territori “és millorable”.

Els cossos policials actuen en aquells casos realment conflictius i realitzen controls d’alcoholèmia i droga. Des de començament d’any els agents de la Guàrdia Urbana han realitzat 224 proves d’alcoholèmia. D’aquestes, 22 han donat un resultat positiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona