Administracions

Municipal

Colau retoca l’ordenança de civisme amb multes a la baixa

Alguns dels articles més espinosos del text, com el relatiu a la prostitució al carrer, s’han hagut d’ajustar al que dicta la ‘llei mordassa’

La normativa sancionarà conductes com l’assetjament o la pràctica del sexe en espais públics

El govern d’Ada Colau ja ha fet un primer pas per esmenar –no pas derogar– la controvertida ordenança de civisme que va entrar en vigor l’any 2006. La comissió de govern de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat un esborrany de modificació del text normatiu, en la línia de fer-lo “més equitatiu, eficaç i igualitarista”, segons la definició del tinent alcalde de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència, Jaume Asens. Aquesta voluntat genèrica es tradueix en una regulació menys ampul·losa i punyent pel que fa a la redacció, que afina les conductes punibles a partir de l’experiència acumulada fins ara –un 70% de les multes imposades no es cobren– i que, en general, rebaixa la quantia de les sancions previstes. Per a l’executiu de BComú i el PSC ara arriba potser la feina més àrdua, com és negociar políticament el text per poder aprovar-lo abans de l’estiu de l’any vinent i començar a aplicar-lo a la tardor.

A l’hora de fer aquesta actualització de l’ordenança, el govern local ha topat amb un element sobrevingut com ha estat el fet d’haver-la d’adaptar als dictats de la llei mordassa, un text jeràrquicament superior i que incideix sobre matèries comunes. Això ha provocat que en alguns dels aspectes més controvertits a regular, com ara l’exercici de la prostitució o el consum d’alcohol al carrer, només ha calgut incorporar el que diu sobre el tema aquesta legislació estatal. En el cas del sexe remunerat, això implicarà que no se’n sancionarà l’exercici –ara sí que passa–, però sí qui contracti un servei o faci promoció d’aquesta activitat.

La segona gran tasca a fer ha estat modificar alguns dels capítols de la normativa considerats més expeditius o on s’han detectat problemes d’aplicació evidents. D’aquesta manera es passa de perseguir la “mendicitat coartiva” a les conductes “d’assetjament” a l’espai públic i que impedeixen el trànsit de persones o vehicles. Un ajust que a més d’ampliar el marc sobre el que actuar, elimina referències estigmatitzadores. Un altre cas paradigmàtic és el que fa referència al dormir al carrer. La prohibició es manté, però s’ha explicitat que no se sancionarà aquelles persones que ho facin i estiguin en situació de risc d’exclusió social. Una novetat és que quan es detecti un cas així, immediatament s’activarà el dispositiu de serveis socials corresponent. Igualment quan es pengin pancartes o cartells que expressin, per exemple, opinions polítiques, tampoc hi haurà multa encara que estigui prohibit, ja que el govern de Colau considera que ha de prevaldre un dret bàsic com és el de la llibertat d’expressió. Quan es tracti, però, d’un anunci publicitari, sí que es s’incoarà la sanció.

Pel que fa a nous supòsits que es perseguiran, hi haurà l’organització de “rutes de borratxera” o l’assetjament sexual que es produeixi al carrer, i que pot arribar a ser multat amb fins a 2.000 euros. Igualment també passarà a estar prohibit fer sexe al carrer o en espais públics, i molt especialment prop de centres on hi hagi menors. Aquest capítol està pensat en episodis com el d’aquella parella que va ser gravada en ple tràfec a l’estació de Liceu i que, a banda de convertir-se en un cas viral, va suscitar un acalorat debat sobre si pràctiques com aquestes podien ser perseguides o no. Ara ho seran, amb sancions que es mouran entre els 100 i els 300 euros.

En relació amb la resposta punitiva davant les conductes regulades, la nova ordenança –que es rebatejarà com de convivència– preveu una rebaixa més o menys generalitzada de les quantitats previstes. En el cas de la venda ambulant, l’epígraf que amb diferència acumula més denúncies, les multes es mouran entre els 100 i els 500 euros. En la redacció actual es parla, només, de “fins a 500 euros”. Més evident és el descens quan es parla d’orinar al carrer, que actualment es penalitza amb entre 500 i 1.500 euros i que, si s’aprova la modificació, passaran a ser entre 50 i 500. En un dels pocs casos on hi ha un increment de les multes és en el consum de begudes alcohòliques al carrer, on el mínim puja de 30 euros a 100. El màxim, però, baixa de 1.500 a 500.

L’eventual aprovació d’aquests canvis anirà acompanyada d’un conjunt de mesures per evitar conductes incíviques. Una de les més cridaneres serà la instal·lació d’un centenar de lavabos públics, a l’estil dels que té París, i que seran d’ús gratuït.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona