Administracions

municipal

urbanisme

Polèmica a Badalona arran de l’interès d’un nou tanatori

L’empresa Mémora estudia implantar-se al terreny on el govern municipal va frenar el nou edifici de Badalona Capaç

Les entitats lamenten la passivitat de l’executiu per protegir l’espai

Semblava que les aigües estaven calmades al turó de l’Enric, després que el govern de Badalona (Guanyem Badalona en Comú, ERC i ICV-EUiA) frenés l’any passat la implantació del nou centre ocupacional de Badalona Capaç, que anava amb un Mercadona. Les forces d’esquerra van optar per frenar l’arribada del totxo a aquest espai natural però no van prendre cap mesura paral·lela per protegir-lo amb caràcter permanent, ja que l’espai afectat està en mans privades. I així ha estat com en els darrers dies ha aparegut un altre promotor interessat a invertir a la zona. Ara es tracta de Mémora, l’empresa funerària líder en el sector que ha fet una prospecció del terreny (amb permís municipal) però que de moment no ha presentat cap petició de llicència, segons confirmen des d’Urbanisme.

L’arribada de les màquines va alertar els veïns de la zona, agrupats junt amb altres col·lectius en la plataforma Salvem el Turó de l’Enric, que van obligar el consistori a donar l’ordre d’aturar els treballs. L’Ajuntament vol comprovar ara si s’han excedit de la llicència d’obra menor concedida, que autoritzava unes prospeccions per a l’elaboració d’un estudi geotècnic del subsol.

En qualsevol cas, els treballs dels darrers dies han posat al descobert la desprotecció d’un terreny de propietat privada que l’executiu municipal ha apostat per mantenir lliure de construcció. Si més no, aquesta és la voluntat reiterada, ja que en el darrer any, segons lamenta Francesc Alfambra, de la plataforma Salvem el Turó de l’Enric, “no s’ha fet un sol pas per negociar amb els propietaris una fórmula que consolidi aquest sector com a zona verda.”

L’equipament de Badalona Capaç es va poder frenar perquè no s’ajustava a la qualificació actual del terreny i el projecte havia de superar el filtre del ple. Allà tenia prou vots a favor, comptant tota l’oposició, però el govern mai el va sotmetre a votació. En el cas del tanatori, la proposta està dins les actuacions que inclou l’actual qualificació, que és sòl amb un ús sociosanitari. Si Mémora apostés finalment per adquirir aquesta pastilla situada al barri de la Morera, el govern municipal tindria un problema sobre la taula.

Guanyem Badalona en Comú insta el govern municipal del qual forma part a iniciar les negociacions amb els propietaris i trobar la millor fórmula per protegir la pastilla de forma definitiva, tant si aquesta és la compra com la permuta de solars. “La nostra posició és clara i apostem per la protecció del terreny natural i seguim donant suport a la plataforma Salvem el Turó de l’Enric”, diu Emma Cid.

L’aparició de l’empresa fúnebre, però, ha despertat les discrepàncies en el si del govern. El regidor d’ICV-EUiA Àlex Mañas admet que l’executiu “hauria d’haver estat més àgil per buscar un mecanisme de solució definitiu” i confia que “mitjançant el diàleg es pot arribar a un acord amb tothom”. ERC, tercer soci de govern i el que es va mostrar disposat a aprovar el projecte de Badalona Capaç si no es trobava una alternativa per a la fundació, aposta també per consolidar tot el turó de l’Enric com a zona natural (un estudi de l’AMB així ho defensa) però no vol tancar definitivament la porta a la instal·lació de Badalona Capaç per si no es troba un espai adient per construir el nou edifici de l’entitat badalonina.

De moment, segueixen avançant les negociacions entre la fundació i la Generalitat, amb el vistiplau del consistori, per construir el nou centre en un terreny de l’Impsòl al barri de Pomar.

LA DATA

9.1.2018
És el dia
en què van aparèixer les màquines al turó de l’Enric. Els veïns van impedir que els treballs avancessin

LA FRASE

Estem decebuts perquè en tot un any no s’ha fet cap pas per protegir el turó de l’Enric definitivament
Francesc Alfambra
portaveu de la plataforma salvem el turó de l’enric


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona