Administracions

Colau s’encomana a les entitats per salvar la consulta

Els col·lectius promotors litiguen per anul·lar la votació que va tombar el procés participatiu escudant-se en un dictamen

El govern barceloní rebutja forçar un nou debat en el ple d’avui

Els referèndums ciutadans no vinculants sobre qüestions d’àmbit local que el govern de Barcelona volia organitzar aquest mandat –la coneguda com a multiconsulta– s’han convertit en un serial que suma nous capítols i actors. Després que el ple del 10 d’abril donés una estocada a aquest procés participatiu rebutjant les dues preguntes que havien sorgit de la societat civil, les plataformes que les van promoure han iniciat un litigi per intentar anul·lar aquella decisió basant-se en un informe municipal que així ho aconsella. En aquestes circumstàncies, el govern d’Ada Colau no mourà fitxa a curt termini en espera que siguin les entitats les que facin el primer pas.

Però posem-nos en antecedents. En la sessió del dia 10, el vot majoritari de l’oposició va impedir que es ratifiquessin dues consultes que demanaven l’opinió sobre una eventual remunicipalització del servei de l’aigua i el canvi de nom de la plaça d’Antonio López. Davant d’aquesta posició contrària del ple, les entitats que van recollir signatures avalant els dos processos van presentar una queixa davant la Comissió d’Empara del Reglament de Participació del consistori barceloní. Doncs bé, aquest òrgan independent que vetlla pel bon funcionament dels processos participatius que emanen del consistori els ha donat la raó, ja que sosté que dos dels grups que van votar en contra de les preguntes –el PDeCAT i la CUP– no ho van justificar amb arguments jurídics, que és l’únic supòsit que permet la normativa local per desestimar una consulta que sigui plantejada per la ciutadania. La comissió va encara més enllà i ja considera anul·lats els vots dels dos partits citats, i, per tant, dona per aprovades les preguntes en litigi.

Així doncs, els col·lectius promotors de les consultes pretenien que el govern de Colau inclogués un punt en l’ordre del dia del ple d’avui per ratificar aquest dictamen. Una maniobra que assegurava reobrir el debat sobre la qüestió i obligava l’oposició, de nou, a pronunciar-se. Però no, l’executiu local ho va descartar ahir i va instar les entitats a presentar un recurs de reposició que faci que la qüestió sigui tractada, primer, pels serveis jurídics municipals. Aquest serà interposat en breu. El serial, doncs, continuarà...

Doble reprovació en perspectiva

El d’avui, i en la línia del que ha passat els últims mesos, no s’espera que sigui un ple fàcil per al govern d’Ada Colau. D’entrada, perquè un dels principals temes a tractar, el concurs per renovar la contracta de neteja, podria ser fins i tot retirat de l’ordre del dia per la pressió d’alguns grups de l’oposició que exigien més temps per estudiar-lo. Igualment, l’alcaldessa s’enfronta a una petició de reprovació de la seva gestió per part del grup del PP de resultat, ara mateix, incert. On si que hi haurà reprimenda pública és en la sessió extraordinària que es celebrarà a continuació per tractar sobre la situació a Ciutat Vella. El PSC, antic soci de Colau i que és qui ha forçat aquest ple, proposarà, entre altres mesures, que hi hagi un fiscal específic dedicat a perseguir el narcotràfic al districte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia