Administracions

Colau tomba un ajut pel trasllat de l’arxiu de Preston a Poblet

No troba justificats els 60.000 euros que es van atorgar el 2014 a l’operació

La UB ja ha reintegrat la subvenció

A les hemeroteques es poden trobar no poques ressenyes d’un acte, de to distingit, celebrat el 20 d’abril del 2015 a l’Ajuntament de Barcelona. Sota la noblesa dels domassos del Saló de Cent, aquell dia l’aleshores alcalde de la ciutat, Xavier Trias (CiU), retia honors al reconegut historiador Paul Preston per la decisió de lliurar el seu arxiu –unes 900 caixes que inclouen des de documents fins a llibres, passant per notes diverses– al monestir de Poblet. Una operació que, amb l’arribada d’Ada Colau al govern municipal, va encetar un litigi a diverses bandes per la implicació econòmica del consistori en forma d’una subvenció que, després d’un estira-i-arronsa, ha estat revocada.

El relat detallat del serial es pot llegir a partir de la plana 183 de la memòria de l’oficina per a la Transparència i les Bones Pràctiques de la corporació corresponent als seus dos primers anys de funcionament, i que ahir es va fer pública. De l’episodi en qüestió, el primer que s’explica és que el 26 de maig del 2014 l’Institut Municipal del Paisatge Urbà –un organisme que en aquella data estava sota el control polític del tinent d’alcalde Antoni Vives– va firmar un conveni per atorgar una subvenció de 120.000 euros a la Universitat de Barcelona (UB). El motiu era poder dur a terme diversos projectes culturals, com ara exposicions, i “l’avaluació del Fons Preston i elaboració del protocol i execució del seu trasllat”. Quan el govern d’Ada Colau va topar amb aquest expedient va arrufar el nas, en considerar que era injustificat que l’Ajuntament de Barcelona hagués de costejar la mudança del llegat de Preston des del Catalan Observatory de la London School of Economics a Poblet. En la revisió de la documentació es va poder acreditar que dels 120.000 euros aportats per les arques municipals, 60.000 es van destinar al transport de l’arxiu.

El 4 de maig del 2017 l’ara gerent de l’Institut Municipal del Paisatge Urbà va dictar una resolució per fer efectiu el reintegrament, parcial, de l’ajut, redundant en l’argument que era una despesa inapropiada. La UB va presentar al·legacions, que van ser desestimades el 26 d’octubre passat. Sentència definitiva. La Universitat havia de passar per caixa i retornar els 60.000 euros, amb un suplement 6.548,63 euros més en concepte d’interessos de demora. El 15 de desembre del 2017 es va formalitzar el pagament. Cas tancat.

Avisos a la Bústia Ètica

El de la subvenció de Preston és només un dels afers en què l’oficina per a la transparència ha realitzat una auditoria per una actuació vinculada a l’Ajuntament de Barcelona que es considerava que calia revisar. Se n’han fet, també, a organismes com ara Barcelona Regional o sobre la concessió de llicències d’allotjaments turístics a Ciutat Vella entre el 2006 i el 2008, un cas aquest últim que està en mans de la justícia. Pel que fa a la bústia ètica per denunciar conductes il·lícites, de les 499 comunicacions rebudes 126 s’estan investigant. En cap, però, s’ha detectat res, per ara, susceptible de ser tramès o comunicat a la fiscalia.

LA XIFRA

6.548,63
euros
d’interessos ha hagut d’abonar la UB per la subvenció concedida el 2014 per l’arxiu Preston.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona