Administracions

Colau rep un nou correctiu polític, ara per l’incivisme

L’oposició reprova l’alcaldessa de Barcelona per conflictes com el dels manters i, alhora, l’insta a dimitir com a responsable de seguretat

El d’ahir és el tercer revés públic que encaixen els comuns des de l’abril

Enmig d’una expectació mediàtica insòlita –l’agost, ja se sap, és un mes escanyolit des del punt de vista informatiu–, l’Ajuntament de Barcelona va celebrar, ahir al migdia, una sessió extraordinària de la comissió de Presidència per tractar sobre diversos episodis d’incivisme i inseguretat que afecten la ciutat. El resultat que va deixar la poc més d’una hora de debat aparent va ser l’aprovació d’un text que escenifica un nou càstig polític per a l’executiu d’Ada Colau, i en aquest cas per partida doble, ja que, per una banda, se’l reprova per la seva gestió en aquesta matèria, però al mateix temps es demana explícitament a l’alcaldessa de la capital que dimiteixi com a responsable directa de l’àmbit de seguretat, càrrec que ella mateixa es va atribuir. La pràctica totalitat de l’oposició –el PDeCAT, Ciutadans, ERC, el PSC, el PP i el regidor no adscrit Gerard Ardanuy– es va adherir a la proposta, mentre que la CUP no va ni tan sols assistir a la discussió, ja que va considerar que tenia un marcat to preelectoral. Si bé a la pràctica la reprovació no té més conseqüències que infligir un correctiu públic a l’executiu de torn, en el cas dels comuns sí que aguditza una sensació de desgast latent, ja que és la tercera que reben en pocs mesos. Per fer memòria, a l’abril aquesta desaprovació va tenir com a objecte la situació al districte de Ciutat Vella, mentre que al juliol el motiu va ser el desajust en els comptes del consistori.

L’agressió de què va ser víctima la setmana passada un turista a mans d’un manter, que ja s’ha vist a mig món, va ser un dels principals arguments que va utilitzar l’oposició per descriure la degradació que, al seu parer, afecta Barcelona. Però no va ser l’únic. La situació a la Barceloneta i al Born, on alguns comerciants han hagut d’acabar contractant seguretat privada per fer front als brots d’incivisme, va ser un altre exemple recurrent, juntament, és clar, amb els narcopisos del Raval. Un cop fet aquest retrat, però, el primer dard llançat amb certa intenció contra el govern va ser retreure que tant l’alcaldessa Ada Colau com el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello –que és qui, personalment, tutela les polítiques i decisions sobre els manters–, estiguin de vacances enmig d’aquest enrenou. “Han constatat que són un govern acabat i per això ja marxen”, va etzibar Carina Mejías (Cs), mentre que Montserrat Ballarín hi va afegir: “Colau acostuma a ser a tot arreu menys a un lloc, allà on hi ha els problemes.”

Entrant al fons de la discussió, Raimond Blasi (PDeCAT) va atribuir els conflictes que es viuen a l’espai públic de la ciutat “a la incompetència” del govern dels comuns per gestionar polítiques en matèria de seguretat. Una tesi en la qual va furgar Alfred Bosch, que va assegurar que la mancança obeeix a prejudicis ideològics quan hauria de ser al contrari: “La seguretat pública és una criatura de l’esquerra, i vostès [a l’executiu de Colau] no ho entenen.” Alberto Fernández Díaz (PP) va tancar el cercle recordant que la capital catalana també té un dèficit reconegut de Mossos d’Esquadra, xifrat en un miler d’agents: “Ada Colau és incompetent en seguretat, d’acord, però també hi ha la incompareixença de la Generalitat de Torra en aquesta matèria”, va reblar.

Davant d’aquest embat, va ser l’alcaldessa accidental, Laia Ortiz, qui va exercir la tasca de sortir al contraatac. I ho va fer acusant, primer, l’oposició de no voler plantejar el debat en termes propositius, sinó de desgast –“es tracta de fer un tots contra Colau”–, aplicant tècniques pròpies del PP “com ara simplificar els problemes”. Arribats fins aquí, Ortiz també va recalcar que ha estat BComú el partit que ha posat ordre a la proliferació de pisos turístics irregulars que, segons ella, executius anteriors –s’entén que el de Trias– van propiciar en indrets com ara la Barceloneta.

Avui [ahir per al lector] l’oposició ve a fer un ‘tots contra Colau’ en una cursa per veure qui la diu més grossa
Laia Ortiz
alcaldessa accidental
Barcelona no necessita una salvadora egòlatra, sinó un equip de persones capaces
Raimond Blasi
regidor del grup del PDeCAT
Barcelona viu una crisi de convivència, i mentrestant l’alcaldessa s’amaga quan la ciutat més la necessita
Carina Mejías
Presidenta del grup de cs
Si no anem amb compte, Barcelona es podria acabar convertint en la narcocapital d’Europa
Alfred Bosch
president del grup d’erc
L’alcaldessa és a tot arreu menys a un lloc: allà on hi ha els problemes. No tenen capacitat de gestió
Montserrat Ballarín
regidora del grup del pSC
El volum de manters s’ha multiplicat per cinc des de l’inici de mandat. Hi ha hagut un efecte crida
Alberto Fernández Díaz
president del grup del pp

Reforç del contingent dedicat a la neteja a Ciutat Vella

Enmig d’aquesta polèmica granítica sobre l’ús intensiu de l’espai públic de la ciutat, l’Ajuntament de Barcelona va anunciar ahir que ha contractat 27 persones per reforçar la neteja i el manteniment de carrers, places i equipaments municipals del districte de Ciutat Vella, on les queixes en aquest sentit són més que freqüents. Tots són veïns de la zona de més de 45 anys que estaven desocupats i no cobraven prestacions. Fins al novembre percebran un salari a partir dels 1.000 euros mensuals. D’aquests 27 nous operaris, 17 treballen en la neteja de l’espai públic i els altres 10, en el manteniment d’equipaments municipals, sobretot en tasques de pintura i neteja de patis interiors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona