Administracions

Irregularitats al Consorci de la Costa Brava

La Sindicatura de Comptes veu falta de transparència en la gestió de l’ens

Retreu l’ús de la figura del contracte menor per contractar obres sense fer concursos públics

La Sindicatura de Comptes veu falta de transparència i incompliments de les normatives en la gestió del Consorci de la Costa Brava (CCB), entitat que gestiona les xarxes d’abastament d’aigua potable i de sanejament en alta de 27 municipis del litoral gironí.

L’informe de la Sindicatura se centra en l’anàlisi de l’exercici 2016, quan Carles Pàramo era el president delegat del Consorci, que orgànicament depèn de la Diputació de Girona. El principal incompliment detectat és un ús reiterat de la fórmula del contracte menor a l’hora de contractar obres o serveis, una figura que esquiva la convocatòria de concursos públics: “S’observa una manca absoluta d’utilització dels procediments de contractació previstos en la normativa vigent. Tota la contractació es va realitzar mitjançant la utilització del contracte menor, mentre que en molts expedients s’haurien d’haver utilitzat els procediments de contractació que garantissin la concurrència competitiva. Aquest fet vulnera la normativa contractual i, en concret, vulnera els principis de llibertat d’accés a les licitacions, publicitat i transparència”, recull l’informe.

Sense concurrència

Segons la Sindicatura durant l’exercici 2016 es van signar 93 contractes per un import total d’adjudicació, sense IVA, d’1,12 milions d’euros, tots aquests a través de la contractació menor, sense utilitzar cap dels procediments competitius establerts. Aquestes contractacions, que en la majoria dels casos acaben executant dues úniques societats (Abastem i Emacbsa), es tramiten –segons la Sindicatura– amb “manca de criteris valorables de manera objectiva [...], sense que el Consorci constituís el comitè d’experts obligatori en aquests casos”.

Aquest diari no ha pogut contactar amb l’actual president delegat del Consorci, Jordi Soler. Carles Pàramo, que ocupava el càrrec al 2016, considera que l’informe de la Sindicatura fa una valoració sobre procediments administratius que s’han anat adaptant al llarg dels anys a mesura que canviava la legislació en vigor. “Són qüestions purament tècniques que no tenen res de polític, i en què lògicament pot haver-hi discrepàncies a l’hora de fer valoracions”, diu Pàramo.

Altres fonts consultades per aquest diari indiquen que, ja abans que la Sindicatura s’interessés per la gestió del Consorci, van ser els serveis d’Intervenció de la Diputació els que van alertar que part d’aquestes tramitacions no es feien prou bé. Ara fa dos anys, el diputat de la Cup Lluc Salellas també va posar el focus sobre la gestió del CCB, indicant que hi havia indicis de possibles favoritismes perquè els contractes anaven sempre a les mateixes empreses. Amb tot, altres fonts matisen que si les obres les feien unes mateixes empreses és perquè eren les que s’encarregaven del manteniment.

L’informe de la Sindicatura de Comptes conclou amb una sèrie de recomanacions, reclamant que el Consorci rectifiqui i s’ajusti a la normativa en vigor. Paral·lelament el Consorci ja ha respost a l’informe amb una llarga sèrie d’al·legacions per defensar la gestió de l’ens, unes al·legacions que encara no haurien estat contestades per la Sindicatura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia