Administracions

La pandèmia deixa per ara un impacte de 7,2 milions a l’Ajuntament de Girona

El consistori, que calcula que ha deixat d’ingressar sis milions i n’ha hagut de gastar 1,2 fins ara, demana a l’Estat que els permeti tenir dèficit i endeutar-se

L’Ajuntament de Girona ha deixat d’ingressar uns sis milions d’euros fins ara a causa de la crisi de la Covid-19, a la qual, a més, ha hagut de destinar 1,2 milions que no tenia previstos. La regidora d’Hisenda, Maria Àngels Planas, va concretar ahir que en l’apartat d’impostos s’han deixat d’ingressar uns 1,5 milions (787.000 de plusvàlues, 600.000 dels ICIO i 100.000 de noves altes d’IBI), mentre que en les zones blaves i verdes d’aparcament la pèrdua d’ingressos previstos és fins ara d’uns 600.000 euros; en les quotes de les escoles bressol, de 421.000, i en ocupació de la via pública de les terrasses, de 176.000. Pel que fa a les despeses, Planas va detallar que 870.000 euros havien anat a serveis socials, sobretot en ajuts directes a les famílies (targetes moneder) i en mesures per a col·lectius vulnerables, com ara l’obertura del pavelló de Palau per als sensesostre.

Tant Planas com Madrenas van exigir al govern estatal que flexibilitzi les normes d’estabilitat financera, “que no tenen cap sentit ara”, i els permeti aquest any tenir dèficit i endeutar-se. Van subratllar que el de Girona és un ajuntament sanejat –té un 36% de deute– i que si els ajuts no arriben d’altres administracions estan “disposats” a endeutar-se i assumir-ho ells. Una de les mesures que demanen és poder usar tot el superàvit de l’any passat (4 milions) i que no s’hagi de destinar a reduir deute. També reclamen que els bancs els concedeixin crèdits a interès zero. “No és l’hora de fer beneficis amb això”, va dir Madrenas.

Més espai per als vianants

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va avançar que el consistori està treballant en “mesures ambicioses” de cara al desconfinament que comportaran “la reducció de la mobilitat motoritzada” a la ciutat ja que s’ampliaran les zones d’ús per a vianants –com ara els passos zebra– per tal d’esponjar els carrers més transitats de la ciutat i garantir que s’hi puguin mantenir les distàncies de seguretat. També es prioritzaran les bicicletes. Madrenas va subratllar que les mesures encaixen amb l’aposta per la mobilitat sostenible del consistori, però que “ara, a més, és també qüestió de salut”. També va deixar clar que algunes mesures “es quedaran” després de la pandèmia.

També respecte al desconfinament i al fet que La Moncloa hagi acceptat posar franges horàries, l’alcaldessa va reclamar que siguin els ajuntaments qui les estableixin en funció de la seva realitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia