Administracions

MARTA PAYERÓ

ALCALDESSA DE VERGES (ERC-AM)

“Mancomunar és bo i alhora difícil”

L'alcaldessa no nega l'estalvi que suposa la gestió de serveis entre diversos pobles, però recorda que les prioritats poden ser diferents

Renuncia a la paga de la Generalitat perquè destinen la quota de Seguretat Social a altres coses

Realista.
L'alcaldessa vergelitana combinarà el càrrec en el seu segon mandat amb la feina al servei de publicacions de la UdG. Lamenta, amb un punt de frustració, no haver pogut avançar més converses amb altres administracions a l'agost, però destaca la il·lusió de treballar per la gent i per l'“essència” del poble, amb serveis petits, però de qualitat.

Com ha començat el seu segon mandat?

La feina és la mateixa i volem donar continuïtat als projectes que ja teníem encarrilats del programa Viure al Poble. Hi ha diners compromesos i importants per a un municipi de les dimensions que té el nostre.

Vol dir que no noten tant la crisi com un municipi més gran?

El volum d'ingressos, evidentment, ha davallat, sobretot els que ens arribaven de fora, perquè hi ha molt poques convocatòries de subvencions i ajuts. Però a banda de ser un poble petit, el cas és que no ens vam deixar portar per la bombolla immobiliària. Els ingressos per obres, que sempre pressupostàvem a la baixa, han mantingut la tònica. Petites obres, reformes...

Ara es deu agrair.

Sí, però s'han de reajustar altres coses, com ara la retallada de la subvenció per a les places d'escola bressol, que haurem d'esgarrapar d'altres partides, i aquí costa més que en una població més gran.

Han hagut de retocar els comptes a mig exercici per les retallades?

No, potser hi farem algun reajustament a final d'any, però la nostra màxima és que, abans de fer res, ens preguntem si hi ha diners.

Quines són les grans obres que tenen previstes?

L'arranjament del carrer Major, que s'iniciarà aviat; la reforma del barri vell, i les obres de la sala de lectura. Totes tres corresponen als ajuts del programa Viure al Poble. I les millores de carrers es faran per fases i duraran dotze mesos, però mirarem de reduir les molèsties als veïns i els comerciants, i les aturarem per Setmana Santa perquè s'hi pugui fer la processó i la Dansa de la mort.

Com estan les relacions amb CiU?

Hi ha les discrepàncies lògiques, però cap fricció ni cap problema greu. La campanya va ser tranquil·la i els hem fet l'oferiment de treballar plegats en diversos projectes en què coincidim. Ara ho estan valorant.

Ara que es parla tant dels sous dels polítics, vostès només cobren 15 euros per assistir al ple i 50 per cada junta de govern. Han optat per l'austeritat?

No és cap novetat. Hem mantingut el que s'ha anat pagant des de fa anys. Una petita dieta per si cal fer un desplaçament, trucades de telèfon i el cafè després dels plens.

Però vostè es podria acollir al sou que la Generalitat preveu per a alcaldes de pobles petits...

Ho vam descartar perquè la despesa de Seguretat Social l'hauríem d'assumir nosaltres. I ens estimem més destinar aquests diners a pagar algú que netegi el dispensari o que faci altres feines necessàries.

Veient com està el panorama, és partidària de mancomunar serveis?

Ho he pensat moltes vegades i sí, seria positiu, però també difícil. Ho hem intentat fer amb la qüestió del manteniment i arranjament dels camins i no ens n'hem acabat de sortir, perquè les prioritats de cada municipi són diferents. En tot cas, crec que la millor manera de fer-ho és a través del Consell Comarcal.

Però, per exemple, en recollida d'escombraries, o manteniment de l'enllumenat públic?

Sí, en el cas de les escombraries, potser sí. Però en el tema de l'enllumenat, cada poble ho sol encarregar als seus lampistes. Si es mancomuna, facilitaràs que s'hi puguin presentar sobretot empreses grans, i això acabarà perjudicant els autònoms petits.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona