Administracions

Contra les ingerències als municipis

Els alcaldes gironins no volen ser el cap de turc de l'endeutament de l'Estat

Es mostren contraris a la llei que promou l'Estat per eliminar municipis

Aposten per mancomunar serveis per guanyar eficiència

El món local gironí s'oposa frontalment a la reforma que proposa l'Estat de les administracions locals i no volen que se'ls utilitzi com a cap de turc del gran endeutament estatal. Aquest va ser el sentiment general que van expressar, ahir, vuit alcaldes de les comarques gironines, en l'esmorzar col·loqui Els municipis davant l'administració local i en què també van participar el secretari de Cooperació i Coordinació d'Administracions Locals de la Generalitat, Joan Cañada, el president de la Diputació de Girona, Joan Giraut, i el president de la Cambra de Comerç de Girona, Domènec Espadaler. En el debat, organitzat per la publicació alcaldes.eu, El Punt Avui i Televisió de Girona, els alcaldes van coincidir en veure la nova llei de Madrid “com una clara ingerència en les competències municipals” i en la poca eficiència que pot suposar la nova normativa presa des del desconeixement de la realitat catalana. a llei de governs locals que impulsa la Generalitat pretén frenar la intromissió estatal,i així ho confien des dels consistoris. Joan Cañada va ser contundent en afirmar que l'Estat vol presentar l'administració local com a mala gestora” i “falsament ineficaç”.

Les xifres rebaten aquesta imatge esbiaixada. Cañada va palesar que “els ajuntaments només suposen un 4% de l'endeutament, enfront del 53% que ve generat per l'Estat”. Per això, concloïa que “el món local no és causant dels problemes econòmics de l'Estat i el món català encara menys”. En aquesta línia, l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va assenyalar que “el món local català és deliciosament sanejat i aquesta fotografia cal tenir-la present davant aquest procés recentralitzador i uniformitzador de l'Estat”.

El també alcalde de Castell-Platja d'Aro, Joan Giraut, té clar que “qualsevol canvi es faci tenint presents la proximitat i l'eficiència”, i es va mostrar preocupat per “la invasió de competències”. Carles Pàramo, alcalde de Roses, també va ser taxatiu en expressar que “la llei és inaplicable i no té sentit”, i va qualificar de “bajanada” la proposta estatal, que vulgui atribuir tots els serveis a la Diputació. L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, va evidenciar les voluntats “perverses” de la llei i lamenta la “nul·la empatia i capacitat d'escoltar per part de l'Estat als que coneixem el món local”. Això sí, Felip va admetre que “cal fer endreça aquí amb la llei de governs locals”.

L'assessor d'alcaldes.eu, Joan Sala, va ser molt crític amb la llei: “Fa la sensació que ho fan per justificar alguna cosa davant de Brussel·les.”

Diversos alcaldes, entre ells el de Bescanó, Xavier Soy, van recordar que els pobles petits i mitjans “vivim en primera persona els problemes socials, perquè la gent va a trobar a l'alcalde i el regidor” i pronostica “un fracàs” d'una llei per tot el territori. Soy i també l'alcalde de Begur i president del Consell Comarcal del Baix Empordà, Joan Català, van apostar per “mancomunar serveis de pobles petits i mitjans per garantir bon servei als ciutadans” i el paper important que han de tenir els Consells Comarcals. Igual de categòric va ser l'alcalde de Cadaqués, Joan Figueras, que va atribuir la gestació de la reforma estatal a la “covardia de gent que no ha estat alcalde, perquè ho decideixen a 700 quilòmetres, però nosaltres som l'administració més propera i quedem lligats de braços”.

Un altre punt que va introduir l'alcalde de Sant Pere Pescador, Jordi Martí, va ser la necessitat que “qualsevol reforma serà sempre incomplerta si no es resol el finançament de les entitats locals”.

El president de la Cambra de Comerç, Domènec Espadalé, va reclamar facilitats als empresaris. També va apostar perquè Girona sigui una prova pilot en la “simplificació i harmonització dels ajuntaments”.

Som conscients que tenim l'espasa de Dàmocles de l'Estat, que gravita sobre els nostres municipis
Carles Puigdemont
alcalde de girona
Cal mancomunar serveis i no crear noves estructures; ens preocupen tantes administracions
Domènec Espadaler
president de la cambra de comerç de girona
Tot el tinglado de modificació és absolutament il·legal perquè no té cabuda dins la Constitució
Joan Sala
assessor d'alcaldes.eu
Els ajuntaments petits són claus per vertebrar socialment el territori i són pal de paller per aguantar l'actual crisi
Xavier Roca
alcaldes.eu
L'intervencionisme de l'Estat és pervers i no té empatia per escoltar els alcaldes, que som qui coneixem el territori
Marta Felip
alcaldessa de figueres
La llei estatal és inaplicable. El món local som el cap de turc i ens presenten com el mal de tots els mals
Carles Pàramo
alcalde de roses
No inventem res, la solució més fàcil és mancomunar serveis a través dels Consells Comarcals
Xavier Soy
alcalde de bescanó
És més necessari que mai poder dotar de recursos els Consells per donar servei als pobles petits i mitjans
Joan català
alcalde de begur i president del consell comarcal de baix Empordà

LES FRASES

Dubti que la gent que ha fet la llei estatal hagin estat alcaldes. És un acte de covardia, estan a 700 km
Joan Figueras
alcalde de Cadaqués
L'Estat espanyol fa molts anys que fa d'Estat espanyol i en sap molt. Cal reformar hisendes locals
Jordi Martí
alcalde de sant pere pescador
Dissoldre consistoris no és la solució, no portarà més eficiència; els canvis s'han de fer des de la proximitat
Joan Giraut
president de la diputació de Girona i alcalde de castell-platja d'aro
L'Estat presenta una administració local falsament ineficaç i ha exagerat alguns casos
Joan Cañada
Secretari de Cooperació i coordinació d'administracions locals de la generalitat

Autonomia en turisme

D.V. / M.V

Els alcaldes gironins també van reclamar autonomia per gestionar el turisme. L'alcalde de Castell-Platja d'Aro, Joan Giraut, va defensar que el turisme, juntament amb les exportacions, és “dels únics sectors que capegen el temporal” i per això va defensar que cal que els municipis turístics tinguin “un bon aparador”. Precisament, va dir que cal resoldre la “duplicitat” de competències a la primera línia de costa. I va recordar “casos flagrants sense resoldre” per part de l'Estat. L'alcalde de Roses, Carles Pàramo, va reivindicar poder regular l'accés al Parc Natural del Cap de Creus, precisament perquè és un reclam turístic per al municipi. Per part seva, l'alcalde de Cadaqués, Joan Figueras, va donar suport a Pàramo en aquest sentit i també va parlar de la necessitat de trobar un equilibri entre la necessitat que hi hagi barraques al cap de Creus per cuidar els olivars, però sense que aquestes es converteixin en habitatges.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona