Administracions

La majoria d'ajuntaments compleix amb la Sindicatura

El termini per la presentació dels comptes del 2014 s'ha acabat i només hi ha tres consistoris que no l'han enviat: Caldes d'Estrac, Montgat i Vilassar de Mar

N'hi ha quatre més que l'han entregat incompleta o tard

El lliurament dels comptes a la Sindicatura és obligatori per llei

La majoria d'ajuntaments del Maresme, concretament un 74%, ja han entregat els comptes del 2014 a la Sindicatura, òrgan fiscalitzador de la gestió econòmica, financera i comptable dins el territo-ri català. Només hi ha tres municipis maresmencs que no han lliurat la do-
cumentació: Caldes d'Estrac, Montgat i Vilassar de Mar. Arenys de Munt l'ha lliurat tard i Canet de Mar i Vilassar de Dalt consten que han lliurat els documents de manera incompleta. La Generalitat adverteix que, un cop s'incompleixen els terminis, comencen els tràmits “perquè s'adoptin les mesures destinades a suspendre el lliurament a l'ens infractor de subvencions o transferències a què tingui dret amb càrrec al pressupost de la Generalitat”. És a dir, que els ajuntaments es poden trobar sense dret a subvencions si no compleixen. El lliurament dels comptes a la Sindicatura és obligatori per llei.

En la Sindicatura de Comptes expliquen que hi ha multitud de factors que poden fer que un ajuntament no pugui presentar els comptes a temps. Entre els més habituals hi hauria la falta de personal per poder tirar endavant els comptes.

Eficàcia del 73%

Enguany el grau de lliurament del compte general del 2014 dins el termini legal, que es va acabar el 15 d'octubre, ha estat del 73% d'ajuntaments catalans, percentatge que, per al conjunt de les corporacions locals de Catalunya, ha estat del 71%. El ple de la Sindicatura de Comptes, un cop rebudes i considerades les al·legacions dels ens locals, va aprovar la setmana passada la relació de corporacions que han incomplert el deure legal de remissió dels seus comptes anuals a l'òrgan fiscalitzador, en el termes establerts per la normativa.

El llistat d'ens locals s'ha publicat al lloc web
de l'òrgan fiscalitzador, www.sindicatura.cat, a l'apartat de corporacions locals, on es poden consultar les dades de retiment per tipologia d'ens (diputacions, consells comarcals, entitats metropolitanes, mancomunitats de municipis, ajuntaments i entitats municipals descentralitzades).

Per tipus d'entitats, sobre un cens de 1.134 ens locals, el grau de tramesa del compte general del 2014 ha estat del 100% de les diputacions (4/4), el 85% dels consells comarcals (35/41), el 100% de les entitats metropolitanes (1/1), el 42% de les mancomunitats de municipis (32/76), el 73% dels ajuntaments (690/947) i el 66% de les entitats municipals descentralitzades (43/65). Aquests percentatges corresponen a tots els comptes lliurats a la Sindicatura fins al 15 d'octubre, incloent-hi els que no tenen les condicions requerides per la normativa tant perquè es consideren retuts, com per manca de documentació o d'algun tràmit necessari perquè els aprovin. Avui dia, un mes després que s'ha acabat el termini legal, el nivell de tramesa dels comptes ha augmentat deu punts, fins a assolir el 81% per al conjunt dels ens locals de Catalunya.

En comparació amb l'exercici anterior, les dades de lliurament en el termini indiquen una davallada de set punts respecte a l'any passat, quan el percentatge de lliurament per al conjunt dels ens locals de Catalunya va ser del 78%. El web de la Sindicatura està actualitzada i inclou el nom dels ens locals que van trametre els comptes a l'òrgan fiscalitzador després del 15 d'octubre.

LA XIFRA

6
ajuntaments
de la comarca són els que no han entregat la documentació o ho han fet de manera incompleta.

LA DATA

15.10.15
És la data límit
que les diferents administracions tenien per presentar els comptes a la Sindicatura.

Barcelona no presenta els comptes

Un total de 690 dels 948 municipis catalans (un 73%) van lliurar els comptes generals del 2014 a la Sindicatura abans del 15 d'octubre, termini màxim que la institució establia per presentar-los. Entre els municipis que no ho han fet hi ha la capital catalana, Barcelona. En aquesta llista també hi apareixen ciutats com Badalona i Valls. Altres ciutats estan pendents d'aprovar aquests comptes per poder-los lliurar. La majoria de consistoris que apareixen en la llista que ha fet pública la Sindicatura són petits municipis. La Sindicatura elabora anualment l'informe sobre el compte general de la Generalitat i l'informe sobre el compte general de les corporacions locals, a més dels informes sobre els ens del sector públic autonòmic o local que s'acordi i altres que li pugui encomanar el Parlament de Catalunya per mitjà de resolucions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia