Administracions

Santa Coloma estimula la rehabilitació dels blocs vells

El govern municipal s'inventa un projecte per ajudar les comunitats de propietaris a millorar l'estat dels edificis on viuen

L'actuació arrenca al carrer Pirineus, al barri del Fondo, on s'intervé sobre 32 blocs de pisos

“L'actuació ajuda a eliminar estigmes”, diu l'alcaldessa

Amb un parc d'habitatges en què el 63% dels blocs tenen més de 45 anys, el govern socialista de Santa Coloma de Gramenet s'ha proposat prendre la iniciativa per tal que els propietaris s'animin per voluntat pròpia a rehabilitar els edificis on viuen. L'alcaldessa, Núria Parlon, diu que s'havia detectat que les zones que més ho necessiten són les que menys es rehabiliten. Per pal·liar-ho, l'Ajuntament ha creat el projecte Renovem els barris.

Mitjançant aquesta iniciativa, el consistori es dota d'una eina urbanística “pionera a l'Estat espanyol”, segons l'alcaldessa, batejada com a àrea de conservació i rehabilitació (ACR). D'aquesta manera, és l'administració local la que lidera el procés que ha de conduir a posar els veïns d'acord, a triar l'empresa que farà els treballs i a escollir el projecte apropiat. L'Ajuntament també avança els diners, que els beneficiaris poden retornar mitjançant tres modalitats: abonant el 50% al principi de les obres i l'altra meitat al final, pagant la part corresponent a través de 60 quotes repartides en cinc anys (la preferida) o, en el cas de les famílies que acreditin uns ingressos anuals inferiors a 20.000 euros, abonant el cost quan el pis es vengui o canviï de mans.

Els primers veïns a beneficiar-se de les ACR són els del carrer Pirineu, entre Bruc i Olot, al barri del Fondo. Durant els propers dos anys s'intervindrà sobre 360 habitatges i 26 locals de 32 blocs. El projecte representa una inversió d'1,8 milions d'euros, que han avançat les administracions, entre l'Ajuntament de Santa Coloma i la subvenció de 510.000 euros de l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

El primer bloc que s'ha rehabilitat a través d'aquesta eina només té dos habitatges, i tots dos són propietat d'entitats bancàries. A la zona seleccionada per arrencar la iniciativa, s'hi visualitzen diversos blocs amb bastides. Ahir, durant la presentació del projecte als mitjans de comunicació i al veïnat de la zona, l'alcaldessa va subratllar algunes de les qualitats que acompanyen Renovem els barris, més enllà de la millora dels edificis pròpiament dita. “L'actuació contribueix a millorar l'autoestima dels veïns i a lluitar contra alguns estigmes i estereotips.”

El Fondo, per exemple, és un barri plural, amb persones d'orígens diversos, on viuen nombroses famílies amb dificultats socials. I amb edificis vells que requereixen millores urgents. De fet, tot i que, de construccions amb més de 40 anys, n'hi ha per tota la ciutat, moltes de les que requereixen una intervenció amb una determinada urgència estan ubicades als barris del Fondo, el Raval i Santa Rosa, la zona sud. Per això, ja s'estudia que la segona ACR que es vol impulsar en aquest mandat estigui ubicada molt a prop de la primera. Ara, un cop el projecte comença a ser conegut, són els mateixos veïns de Santa Coloma que el reclamen. Algun representant municipal recordava ahir la feina d'un any i mig que s'ha hagut de fer per posar d'acord les famílies de Pirineus. Ara és rebut amb els braços oberts, però al principi a tothom li generava dubtes.

Sembla que la incertesa inicial, però, ha quedat superada. “La gent està molt entusiasmada i treballem amb molta sintonia amb el govern”, afirmava el president de l'Associació de Veïns Fondo Alt-Pirineu, Carlos Gracia. L'essència del projecte queda recollida a peu
de carrer, amb un mural que ahir van elaborar els joves de la zona i el grafiter Milú.

LA XIFRA

649
propietaris
del carrer Pirineus es beneficiaran de la primera àrea de conservació i rehabilitació de Santa Coloma.

LA FRASE

Practiquem l'economia d'escala. Amb la nostra col·laboració, els veïns estalviaran diners
Núria Parlon
alcaldessa de santa coloma

Ja hi ha qui s'inspira en Santa Coloma

La idea de crear àrees de conservació i rehabilitació ja l'estan seguint de prop altres institucions, segons va explicar ahir l'alcaldessa, Núria Parlon. L'Ajuntament de Madrid, la Generalitat, l'Àrea Metropolitana de Barcelona i el Col·legi d'Arquitectes tenen la mirada posada en aquesta iniciativa. A més, l'Ajuntament de Santa Coloma l'ha traslladat a Europa amb l'esperança d'aconseguir fons que permetin accelerar la posada en marxa de noves àrees. Perquè, si la proposta té algun inconvenient, és que es necessiten molts recursos per tirar-la endavant, ja que el consistori ha d'avançar els diners. En aquest mandat, a tot estirar, s'activaran dues ACR. Només una forta injecció de diners permetria imprimir un ritme més ràpid a un projecte emparat en la llei actual, un fet que permet obligar una minoria de veïns a afegir-s'hi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona