Administracions

Els colomencs volen donar prioritat als temes socials

El procés participatiu del pla d'acció municipal recull com a més votades les qüestions sobre l'atenció de les persones

Ara els tècnics municipals estudiaran les propostes i la seva viabilitat

Els colomencs volen més accent en les polítiques socials. Aquesta és la principal conclusió que es desprèn de les respostes obtingudes durant el procés participatiu del pla d'acció municipal de Santa Coloma de Gramenet. Els veïns, que han contestat més de 3.000 enquestes de priorització de les qüestions que l'Ajuntament ha d'abordar durant aquest mandat, situen assumptes com ara l'atenció als col·lectius més desafavorits i la millora de la sanitat pública entre les opcions més votades.

La que se situa al capdavant del rànquing, amb un 84,03% dels vots, és l'atenció als infants i els adolescents víctimes de violència masclista. Just al darrere, en els primers llocs, hi ha vetllar per garantir condicions de vida dignes per a les persones grans i les persones dependents (79,88%), vetllar per la qualitat dels serveis públics de salut a la ciutat (79,70%), avançar cap a una societat més igualitària i lliure de violència masclista (77,19%) i reforçar les accions en favor de les dones que són víctimes de violència masclista (76,72%). Entre les vint primeres posicions, destaquen també qüestions com ara la integració dels joves en el mercat laboral,
la igualtat d'oportunitats per a la infància i la joventut i, una mica per sota, la millora de la neteja, dels espais naturals i de la seguretat ciutadana i viària.

La cloenda del pla d'acció municipal es va fer ahir durant tot el matí a l'auditori municipal de Can Roig i Torres. Allà els assistents van poder conèixer de primera mà els resultats de les enquestes de priorització d'objectius i la llista dels vint temes que més preocupen els veïns que hi han participat.

Durant la cloenda del fòrum, l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, va agrair la participació de totes les persones que s'han implicat aportant les seves opinions i propostes. Parlon va recordar que aquest ha estat el tercer cop que Santa Coloma elabora el PAM a partir d'un procés participatiu. “Hem guanyat en experiència, hem evolucionat amb el temps i hem desenvolupat un procés més complet i innovador”, va explicar referint-se a la implicació de col·lectius que habitualment no participaven en els processos de decisió sobre temes de ciutat.

Durant la jornada, també es van sotmetre a votació a mà alçada les propostes d'acció concretes que s'han fet arribar a l'equip del PAM al llarg d'aquests tres mesos d'activitat continuada. Al llarg del matí, es van fer públiques les propostes que, per la seva concreció, es canalitzaran a través de les sis regidories de districte de la ciutat, que s'encarregaran de donar resposta a les demandes més concretes que es considera que també han de ser preses en consideració.

Altres propostes d'acció rebudes que ja estan
en marxa o que ja formen part d'algun dels objectius inclosos en el PAM 2016-2019 configuraran una llista informativa que estarà a disposició de les persones participants per tal que puguin fer el seguiment de l'acció del PAM. Finalment, es preveu que quedaran desestimades algunes propostes perquè no formen part de les competències municipals segons la llei de bases de règim local, encara que en alguns casos siguin compartides per l'Ajuntament en el fons de la qüestió.

En el procés de recollida de tota la informació per configurar el PAM, hi ha participat per primer cop la figura del “caçador de propostes”. L'Ajuntament ha posat en marxa cinc beques remunerades per a cinc joves colomencs que s'han encarregat de recollir les propostes i les opinions dels ciutadans i de col·laborar en l'organització de les activitats participatives engegades en el marc del procés.

LA XIFRA

5.142
aportacions ciutadanes
s'han aplegat durant el període de recollida de propostes dels veïns.

LA FRASE

Hem guanyat en experiència i hem desenvolupat un procés més complet i innovador
Núria Parlon
Alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet

Més de cinquanta accions i uns 2.000 participants

El desplegament per a l'elaboració del pla d'acció municipal es va encetar el 20 de gener. En tot aquest temps, s'han recollit un total de 5.142 aportacions de la població. D'aquesta xifra global, n'han arribat 3.417 mitjançant enquestes en què els veïns han prioritzat quines haurien de ser les accions que s'han de desenvolupar durant el mandat, i 1.725 com a propostes d'acció concreta. En total,
en les activitats presencials han participat 2.000 persones, d'edats i col·lectius diversos, sense tenir en compte les activitats de carrer i
el Punt Mòbil del PAM. Al llarg d'aquestes setmanes, s'han fet una cinquantena d'accions i actes innovadors, tant en equipaments de la ciutat com al carrer. Ara, la feina dels serveis tècnics de l'Ajuntament serà estudiar les propostes i sobretot la seva viabilitat econòmica per configurar un document inicial que es debatrà amb tots
els grups polítics en un ple,
de cara a l'aprovació definitiva dels projectes i iniciatives, que caldrà executar des d'aquest any fins al 2019.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia