Administracions

Colau acosta posicions amb la CUP per als pressupostos

Les assemblees de la formació anticapitalista ja discuteixen un document base treballat pels equips negociadors

Si el govern veu perspectives d'acord, divendres podria dur el retoc dels comptes al ple

Tenint en compte com han anat les coses fins ara, ningú no les té totes per dir que hi haurà acord. En els últims dies, però, es percep que s'ha produït
un canvi significatiu en els estats d'ànim pel que fa a les possibilitats d'arribar a una entesa per desbloquejar l'aprovació de la modificació dels pressupostos de l'Ajuntament de Barcelona, actualment prorrogats. El que fins fa poc més d'una setmana ja es donava per descartat –una abstenció de la CUP que permeti la ratificació del dictamen–, avui és més que una possibilitat. S'hi està treballant i, el que és més substanciós, s'estan produint avenços en les converses, amb totes les reserves i condicionals que cal aplicar a una negociació així.

En els últims dies, els contactes entre representants del govern d'Ada Colau i la CUP s'han anat encadenant. Una represa en què la sensació compartida des de bon començament és que hi ha punts de concordança en els aspectes que s'estan discutint. Cal recordar que l'abstenció de la CUP està condicionada al fet que l'executiu accepti cinc propostes de deu –les ja conegudes com a “pedalades”–, que Barcelona en Comú duia en el seu programa electoral. En això, l'executiu local diu que hi està d'acord. La desavinença més aviat és com i en quins tempos s'haurien d'implantar aquestes mesures. Un exemple és la instauració d'una renda universal femenina a Barcelona. L'equip de Colau ho veu bé, però sosté que això vol el seu temps i, en compensació, ofereix habilitar una partida en el pressupost per fer-ne els estudis previs. I la CUP voldria més concreció. La feina dels equips negociadors en aquests darrers dies, doncs, és buscar fórmules per fer més tangibles i acotats aquests acords, que també inclourien ampliar la xarxa d'equipaments per avortar per als joves i la implantació, entre altres coses, d'un carnet que permeti als immigrants sense papers accedir a determinats serveis municipals.

Els ritmes de la CUP

Els passos endavant en les negociacions s'han plasmat en un primer document que ahir ja va començar a ser analitzat, i discutit, per algunes de les 13 assemblees territorials de la CUP a Barcelona. Un procés deliberatiu que, a priori, s'hauria d'allargar fins dijous, que és quan es reuneix la mesa política de la candidatura anticapitalista per prendre una decisió definitiva sobre quina ha de ser la seva posició. Si la percepció, però, que arriba de les assemblees és que veuen bé la proposta, el govern demà mateix podria convocar un ple extraordinari per divendres per portar-hi a votació l'ampliació dels comptes.

LA XIFRA

2.549
milions
tindrà de pressupost aquest any l'Ajuntament de Barcelona si s'executa la modificació.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia