Administracions

política municipal

EL DESALLOTJAMENT DE GRÀCIA

Ruixat polític pel lloguer que Trias va costejar als ocupes

Colau primer i C's i el PP després retreuen a l'antic govern de CiU la seva gestió en el cas del Banc Expropiat

La CUP censura, per violenta, la intervenció dels Mossos i reclama la dimissió de Batlle

L'endemà dels incidents posteriors al desallotjament del Banc Expropiat de Gràcia, els partits polítics de l'Ajuntament de Barcelona es van embrancar ahir en una espiral d'acusacions encreuades sobre a qui recau la responsabilitat última, i primera, de l'afer. La gravetat dels aldarulls va empènyer l'alcaldessa, Ada Colau, a sortir a primera hora a fer una condemna rotunda i inequívoca, que posteriorment seria compartida pel gruix de formacions. Aquest va ser l'únic gest de coincidència. La resta va ser soroll, amb la relació de conveniència que durant el mandat passat van mantenir el consistori i els ocupes com a eix troncal.

Sobre això, Colau va recordar que l'anterior govern de CiU va estar pagant un lloguer mensual de 5.500 euros durant un any als inquilins furtius de l'edifici situat a la Travessera de Gràcia. “Entenc que ho van fer per no tenir problemes, perquè no hi hagués soroll”, va manifestar l'alcaldessa en una entrevista a RAC1 en què també va contextualitzar la decisió “perquè s'acostaven eleccions”. Hi va afegir que el gener del 2016, amb BComú ja al capdavant de l'alcaldia, es va cancel·lar aquest contracte. La mesura, segons Colau, va tenir el beneplàcit dels ocupants, que consideraven el preu del lloguer “excessiu”. A partir d'aquest moment, la propietat va encetar un litigi judicial que ha desencadenat el desallotjament.

En una línia propera a la de l'alcaldessa es va expressar la cap del grup de Ciutadans, Carina Mejías, que va afirmar que la intenció del govern de Trias quan es va fer càrrec de les mensualitats “va ser garantir-se la pau social en campanya electoral fent un malbaratament de recursos públics”. Alberto Fernández Díaz (PP) també es va afegir a les crítiques denunciant que, “amb el s'ha pagat als ocupes, s'haurien pogut pagar 300 lloguers socials durant un any per un import de 65.000 euros”. Per la seva banda, el president del grup d'ERC, Alfred Bosch, va centrar l'embat en el govern municipal: “Si es decideix retirar un lloguer, cal dialogar i negociar. El que no es pot fer és rentar-se'n les mans”, va asseverar.

Per part de CiU, Xavier Trias va rebatre les crítiques ahir explicant que la decisió d'abonar el lloguer tenia com a propòsit guanyar temps per trobar una solució “per a una finca ocupada per unes persones per a una part del barri”. L'exbatlle també va mostrar la seva “estranyesa” perquè Colau, ja com a alcaldessa, hagi renunciat a trobar un desllorigador al cas des de la política.

Qui es va desmarcar explícitament d'aquesta espiral va ser la CUP, que, a través de la seva diputada Mireia Vehí, va centrar les crítiques en l'actuació dels Mossos, que va considerar desproporcionada. Va posar d'exemple l'ús de projectils FOAM, de precessió, que van impactar en terrats. Per això va demanar la dimissió del director general de Policia, Albert Batlle.

LES FRASES

L'anterior consistori pagava 5.500 euros per no tenir soroll, ja que hi havia unes eleccions
Ada Colau
Alcaldessa de Barcelona
Em deixa parat que un govern que prové de l'activisme no negociï solucions i trenqui un contracte
Xavier Trias
President del grup de CiU
No compartim el desallotjament [...] Hem tornat a la violència policial de dos anys enrere a Can Vies
Mireia Vehí
Diputada de la CUP

L'alcaldessa s'ofereix a negociar un trasllat de l'espai

En les últimes hores el conflicte sobre el banc ocupat ha mostrat situacions tan peculiars com ara que el grup de CiU defensi que el consistori pagui un lloguer a ocupes o que un govern com el de BComú redueixi el conflicte a un litigi estrictament immobiliari. Tot i això, l'alcaldessa va apel·lar “a preguntar-se què hi ha darrere d'això”, amb relació a la ingent tasca social i comunitària que desenvolupava aquest espai, i que tenia una forta prèdica entre els veïns de Gràcia. Per això, el consistori s'ha ofert a fer de mitjancer per trobar un immoble alternatiu on el col·lectiu pugui desenvolupar la seva activitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona