Administracions

Corrupció

Antifrau veu exagerat el benefici de Saba a Blanes

Insta l'Ajuntament a fiscalitzar la concessió i prendre mesures

Detecta irregularitats, entre les quals només va pesar el cànon que pagava l'empresa perquè el consistori necessitava ingressos

L'Oficina Antifrau ha detectat irregularitats en la concessió de les zones blaves de Blanes a Saba, que es va fer el 13 de desembre del 2012. No veu normal el benefici de l'empresa a la població (que considera que gairebé quadruplicaria el benefici d'empreses del mateix sector) i ha instat l'Ajuntament a posar-hi remei de mutu acord amb l'empresa o fins i tot interpretant “unilateralment els contractes”.

Entre les irregularitats descrites, l'informe (que es va trametre a l'Ajuntament l'octubre de l'any passat) exposa que no consta “avantprojecte o projecte d'explotació amb estudi econòmic administratiu que inclogui aspectes del contracte com ara el preu, les tarifes, el cànon, les inversions a realitzar, els ingressos existents i els previstos”. La manca d'aquest document, que es considera essencial, “vicia el procediment de contractació amb una possible anul·labilitat de contracte”. Tampoc es va justificar la modificació de la durada i del cànon de l'expedient, destaca Antifrau. En un primer concurs, que va quedar desert, el cànon de partida que havia d'abonar l'empresa era d'1.550.000 euros i la durada del contracte era de vuit anys. El concurs va quedar desert i es va tornar a fer, introduint un cànon d'1.600.000 i una durada de deu anys. “No sembla casual –exposa Antifrau– que les noves condicions del contracte s'ajustin a les exigències del licitador.” També recorda que, si bé només Saba va presentar oferta, consta una instància entrada a l'Ajuntament per part d'una altra empresa el 19 de novembre (dia que es va acordar declarar desert el contracte) que mostrava interès per presentar-se a la licitació i demanava que es replantegés. Aquesta condició era motivada per la necessitat del consistori d'obtenir un ingrés d'aquestes característiques abans d'acabar l'exercici –com va reconèixer el llavors alcalde, Josep Marigó– “i va influir en l'empobriment de la concurrència de licitació [...] establint un criteri de solvència econòmica encobert”. L'informe de l'interventor i del secretari evidencia –exposa Antifrau– que els canvis no es van fonamentar en cap informe tècnic ni econòmic, sinó en la necessitat de l'Ajuntament de facilitar l'adjudicació del contracte. El fet que només hi hagués un criteri de valoració (el del cànon) a l'hora de fer l'adjudicació, a més, “pot ser una possible causa addicional d'anul·labilitat de l'adjudicació”.

Pel que fa al benefici de Saba, no s'ajusta al que es considera “normal”, basant-se en la recaptació i estats financers aportats per l'Ajuntament i Saba. La concessionària va obtenir el 2013 un benefici del 23%, i el 2014, d'un 22,15%, que Antifrau considera molt allunyats del percentatge del 6% que es considera normal basant-se en les ràtios de beneficis d'empreses del sector d'activitat de Saba.

L'alcalde, Miquel Lupiáñez, va explicar ahir que s'ha encarregat una auditoria a una empresa externa. Segons Lupiáñez, l'informe estaria a punt de tancar-se, i va admetre que l'Ajuntament vol “renegociar” el contracte i incloure-hi regidors de tots els grups del consistori. Lupiáñez considera que hi ha llocs que és “estratègic” recuperar, com ara la zona dels pavellons (on hi ha més d'un miler de places), en què la concessió acaba el setembre del 2017, “però s'intentarà que sigui un any abans”.

També es volen alliberar zones de poca ocupació que encara tenen deu anys de concessió, com ara els carrers Tarragona, Penedès i Àngel Planells. També es volen eliminar zones blaves que dificulten la mobilitat, com ara a la part alta del carrer Esperança.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona