Administracions

Municipal

estalvis pressupostaris

Els municipis redueixen les seves despeses

L'any 2015 els ens locals del Maresme van fer baixar les despeses i van compensar així la minva d'ingressos

Som en un context en què cal felicitar-se pel que es viu a la comarca barcelonina del Maresme: creació de nova empresa i, per tant, i a la vegada, progressiu descens de l'atur. Dit això, que l'economia sembla agafar aire, pel que fa a les economies locals s'ha de fer un tractament específic. El pressupost, que és el tema que ens ocupa, és la previsió de despeses i ingressos per a un determinat lapse, en general un any. Permet a les empreses, els governs, les organitzacions privades i les famílies establir prioritats i avaluar la consecució dels seus objectius. En relació a les finances públiques, al pressupost inicial de l'exercici 2015 del conjunt dels municipis de la comarca del Maresme, els ingressos van baixar de mitjana un 6,9% respecte a l'any 2014. I van baixar també les despeses, en un percentatge superior per gairebé dos punts, un 8,7%. Aquest descens en els ingressos és més de sis punts superior a la mitjana de tots els municipis de la demarcació de Barcelona, i en les despeses, vuit punts superior. Les dades pertanyen a l'Informe territorial de la demarcació de Barcelona 2016, presentat aquest mes de juliol i elaborat per la Diputació de Barcelona i la Cambra Oficial de Comerç, Indústria, Serveis i Navegació de Barcelona.

Per habitant, al Maresme les despeses suposen 1.000 euros, amb 56 euros de despeses d'inversió. Les xifres estan per sota de la mitjana del conjunt de municipis de la demarcació de Barcelona tant en les despeses (de 1.177 euros) com en la inversió (de 118 euros).

Respecte als ingressos corrents –aquells que procedeixen d'ingressos tributaris, no tributaris i de transferències rebudes per finançar despeses corrents–, la xifra és de 970 euros per habitant, amb 681 d'ingressos tributaris. Està per sota de la demarcació de Barcelona en els ingressos.

LA XIFRA

56
euros
és la inversió per habitant als municipis del Maresme, mentre que la mitjana a la demarcació és de 118 euros

LA DATA

2014-2015
d'un any a l'altre
hi ha variació en les finances locals. Hi ha un context d'augment de creació d'empreses i ocupats

Un context de creixement global

Hi ha un aspecte important, i és que per segon any consecutiu al Maresme creix el nombre d'empreses i d'ocupats. L'increment d'empreses (2,5%) i el d'ocupats (3,7%) és el segon més important dels últims anys, i similar a la mitjana de la demarcació, amb 2,4% i 3,8%, respectivament. El 2015 va acabar amb 119.070 ocupats i 11.710 empreses, 4.281 nous ocupats i 283 noves empreses respecte al 2014. Diu l'informe: “Les xifres refermen el punt d'inflexió encetat l'any anterior a la comarca, quan l'ocupació i les empreses van començar a ser positives, després de sis anys amb xifres negatives. Tot i així, encara queda molt per arribar a les xifres de l'any 2007.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia