Medi ambient

medi ambient

sanitat

Set tones de tovalloletes humides cada mes al vàter

L'Ajuntament de Girona posa en marxa una campanya per conscienciar els ciutadans de les conseqüències negatives, també de caràcter econòmic, de l'abocament d'aquest producte

Amb el nom El vàter no és una paperera, l'Ajuntament de Girona ha posat en marxa una campanya informativa que té com a objectiu conscienciar la ciutadania dels problemes que genera l'abocament al vàter de les tovalloletes humides i altres residus no solubles, com ara compreses, tampons, bastonets per a les orelles i preservatius.

L'estació depuradora d'aigües residuals (EDAR) de Campdorà retira cada mes 7,34 tones de residus que contenen, principalment, tovalloletes humides. Així que, a partir d'aquest mes, els ciutadans de Girona rebran un tríptic informatiu juntament amb la factura de l'aigua en què es pot llegir, entre altres frases destacades, “les tovalloletes humides són el gran enemic de les canonades”. I és que els principals problemes que genera l'abocament de les tovalloletes humides pels vàters són els embussos en les canonades –tant les de les comunitats de veïns com les del clavegueram públic–, els abocaments d'aigües residuals al medi, problemes en el procés de tractament a les estacions depuradores i l'increment del cost del servei de manteniment del clavegueram, que es finança amb taxes públiques. En aquest sentit, el regidor de Sostenibilitat de l'Ajuntament de Girona, Eduard Berloso, va fer notar ahir, durant la presentació de la campanya: “Aquests costos, els acabem pagant tots els ciutadans.”

L'Associació Europea d'Empreses d'Abastament i Sanejament del Sector de l'Aigua (EurEau) ha denunciat que l'abocament de tovalloletes humides als vàters d'Europa provoca una despesa anual d'entre 500 i 1.000 milions d'euros per les avaries provocades a les depuradores.

Segons va explicar ahir Berloso, l'etiquetatge de moltes marques d'aquest producte és enganyós. A la majoria de tovalloletes humides es diu que es poden llençar al vàter però, segons alerta el regidor, són productes que triguen molt a desfer-se i que, si s'aboquen de manera generalitzada, comporten greus problemes. A més, hi va afegir que des de fa uns quatre o cinc anys la problemàtica generada per les tovalloletes ha anat a més i ha comportat alguns problemes en la xarxa de sanejament. En aquest sentit, va indicar que el mes de març passat van haver de fer una neteja extraordinària al riu, concretament a l'aiguabarreig entre els rius Ter i Onyar, un punt on l'aigua pràcticament no circula.

LES XIFRES

7,34
tones
de residus no solubles, com ara tovalloletes humides, arriben cada mes a la depuradora de Campdorà.
1.000
milions
d'euros és la despesa que provoquen a Europa els problemes derivats de l'embussament de les canonades.
190.000
habitants
és la població de referència de la depuradora de Campdorà, que cobreix Girona i vuit poblacions més.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona