Medi ambient

Medi ambient

Posen nius per a ratpenats als parcs urbans de Girona

També se'n posaran de mallerengues per promoure la biodiversitat i com a mesura de control de plagues

Es promourà la inclusió d'elements als edificis que permetin niar a aquestes espècies

L'Ajuntament de Girona, en col·laboració amb l'associació Galanthus –que es dedica a l'estudi i la divulgació del medi ambient– instal·laran una vintena de caixes niu per a ratpenats i mallerengues pels parcs de la ciutat. L'objectiu d'aquesta iniciativa és doble. Per una banda, fomentar la biodiversitat d'aquestes dues espècies. Per l'altra, lluitar contra plagues com la dels mosquits i la processionària. Ahir es va instal·lar la primera de les caixes al parc del Migdia. Es tracta d'un niu en què hi poden cabre fins a 150 ratpenats. La majoria de les caixes que s'aniran instal·lant, però, seran més petites, pensades per a una cinquantena d'exemplars.

La distribució d'aquests nius no serà anàrquica. L'Ajuntament va encarregar un estudi a Galanthus, que ha analitzat els millors emplaçaments amb l'objectiu de maximitzar la distribució d'aquests animals on són més escassos, i el tipus de parc i zona verda de què es tracta.

El regidor de Paisatge i Hàbitat Urbà, Narcís Sastre, va dir que s'està treballant per concretar els punts exactes de la ciutat on s'instal·laran també caixes niu, a més del parc del Migdia. Va avançar, però, que un dels indrets serà el parc Fora Muralla, a la zona del Jardí de la Infància, on s'havia detectat un problema amb processionària. Altres punts són la Devesa i les ribes del Ter. En l'estudi s'afegeix, però, que per l'alta idoneïtat d'aquests espais per convertir-se en hàbitat de ratpenats i mallerengues, és probable que les intervencions que calgui fer-hi siguin mínimes, i que es puguin centrar en altres zones on puguin niar fàcilment però no n'hi hagi. S'han elaborat també dues taules amb les espècies d'arbres autòctons que atrauen espècies autòctones, tan vertebrades com invertebrades. Els tècnics aconsellen evitar les espècies d'arbre invasores perquè tenen un impacte negatiu en els ecosistemes.

Un mètode “intel·ligent”

En l'estudi s'hi afegeixen també recomanacions per afavorir que ratpenats i mallerengues niïn en els edificis. El consistori, va confirmar Sastre, ho promourà en aquells edificis que siguin objecte d'una rehabilitació i en els de nova construcció.

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va valorar l'afavoriment de les poblacions de ratpenats i mallerengues com una mesura “intel·ligent” contra les plagues: “Parlem de smart city, i mesures d'aquest tipus també són accions de smart city, de ciutat intel·ligent, i no només les de vessant tecnològic”, va indicar, i va afegir que ratpenats i mallerengues “són el millor insecticida que tenim”. En aquesta línia, l'alcaldessa va refermar el compromís del seu govern per continuar disminuint l'ús de tractaments fitosanitaris als espais verds i la via pública de la ciutat.

LES XIFRES

150
ratpenats
caben a la caixa niu que es va instal·lar ahir. Les altres seran més petites, per a cinquanta exemplars.
20
nius
de ratpenats i mallerengues (deu de cada) són els que es volen instal·lar a la ciutat.
3
parcs
són els que de moment acolliran les caixes niu. En funció del bon funcionament es podria ampliar la xifra.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona