Medi ambient

Una vintena de braus malviuen a “l'illa dels bous”

Alertats per un turista que va descobrir fa unes setmanes un exemplar mort, un grup de voluntaris els estan alimentant

Reclamen que l'administració els garanteixi una vida digna

Entre Tortosa i Amposta, a l'altura del nucli de Vinallop (Baix Ebre), s'alça un illot fluvial, l'illa de Vinallop, coneguda com “l'illa dels bous”. És un nom vinculat als seus habitants: els braus, uns animals, però, en una situació límit. Actualment una vintena de bous, vaques i vedells hi malviuen, esquelètics i famèlics.

Alertats per un turista que, navegant pel riu en piragua, va descobrir fa unes setmanes un exemplar mort, un grup de voluntaris els estan alimentant i s'han activat per invertir la situació d'abandó que tenen, agreujada per la sequera i la manca de pastures. “Fa quasi tres setmanes que els estem alimentant en ajuda de donatius de particulars”, assegura Saray Segarra, portaveu de l'entitat Progat Deltebre. “Hi ha fleques que ens donen pa sec, fruiteries que ens regalen verdura, també hem aconseguit palla i pinso i fins i tot algun ramader també ens ajuda”, hi afegeix Segarra, agraint també la tasca de l'Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre (Idece), que els facilita el trasllat.

Denúncia anterior

La deixadesa d'aquests braus ja es va denunciar públicament fa quatre anys. El Departament d'Agricultura es va comprometre llavors a fer-se'n càrrec, ha fet enterrar els animals morts trobats al mateix illot i ha traslladat els vius en un altre indret. Quatre anys més tard, i després de falta d'acord, tot continua igual.

A l'espera que l'administració hi aporti alguna solució, els activistes reclamen que els exemplars es quedin a l'illa, garantint-los, això sí, una alimentació adequada. “Ells han nascut aquí i creiem que el millor seria que els bous es quedessin aquí, i que això fos una espècie de santuari, com és ara, però ben gestionat”, opina Segarra.

A través d'un comunicat, l'Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l'Ebre ha mostrat el malestar per la situació i reclama celeritat a l'administració per buscar-hi una solució evitant el sacrifici dels animals. “Dins dels nostres recursos i mitjans econòmics, des que es va constituir, hem estat donant menjar als animals i ens entristeix profundament haver de veure que molts pocs sectors fan res per la causa”, asseguren.

L'entitat també s'ha posat en contacte amb el grup de voluntaris que en les últimes setmanes han portat menjar als braus per col·laborar-hi activament, “tal com fèiem fins ara”. “No pararem fins aconseguir una solució”, alerta un voluntari, i reclama que l'administració “es posi les piles”.

LA FRASE

Ells han nascut aquí i creiem que el millor seria que s'hi quedessin, però amb l'aliment garantit
Saray Segarra
portaveu de progat deltebre

Un vincle des dels anys 40

Visibles a l'altura de Vinallop, els braus habiten l'illa que precisament va prendre el seu nom des dels anys 40, quan la ramaderia de Pedro Fumadó, lo Xarnego, en va traslladar alguns exemplars. Als anys noranta l'illot fluvial va ser declarat reserva natural, dins del pla especial d'interès natural (PEIN) que, entre d'altres, prohibeix el pasturatge en aquestes zones protegides. El ramader va assegurar que en va traslladar alguns exemplars però, “a petició del govern”, se'n van deixar “per controlar el sotabosc”. Per manca d'acord i qüestions competencials, els animals, s'hi van acabar quedant i s'han reproduït a l'illa, que ha passat a ser responsabilitat de l'administració. L'illa és responsabilitat de la direcció general de Costes però els animals depenen del Departament de Ramaderia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona