Medi ambient

Mobilitat

Mou-te en Bici posa en evidència que el bus és el mitjà de transport més lent

La bicicleta torna a guanyar la cursa organitzada per la plataforma per la Setmana de la Mobilitat

El cotxe és l'opció més cara i la sisena en rapidesa

Anar a peu continua sent, mentre no es demostri el contrari, el mètode de desplaçament més barat, menys contaminant i més saludable, encara que no sigui el més ràpid. Per trobar un mitjà igual de respectuós amb el medi però més dinàmic, s'ha de recórrer a la bicicleta. La conclusió pot semblar previsible, però la plataforma Mou-te en Bici l'ha volgut posar a prova amb una demostració empírica que ha revelat algunes dades menys òbvies, com ara que agafar un bus és l'alternativa més lenta de deu opcions possibles per anar de Vilablareix a Girona, excepte que un prefereixi cobrir el trajecte a peu.

La Cursa de Mitjans promoguda ahir per la plataforma ciclista dins la Setmana de la Mobilitat Sostenible va tornar a servir per entronitzar la bicicleta com una solució “imbatible”. En la prova hi van participar una bicicleta elèctrica, una altra de convencional, una Girocleta, un combinat de bici elèctrica i manual, una moto de gasolina, una Vespa, un cotxe, un autobús i un voluntari disposat a cobrir a peu els 4,4 quilòmetres que separen l'ajuntament de Vilablareix del de Girona. La bicicleta elèctrica, que pot agafar una velocitat de 25 km/h, va ser la més ràpida: va cobrir la distància en 14,20 minuts, exactament un minut menys que la convencional i a dos d'avantatge de la moto de gasolina. La Girocleta, en canvi, tot i tenir una estació d'amarratge ben a prop (a la plaça Catalunya), va ser la cinquena d'arribar, per darrere dels altres models de bici i de les dues motos, que tot i així també van haver de buscar aparcament. El conductor del primer cotxe va entrar a l'ajuntament de Girona al cap de més de 6 minuts, i això que va optar per la via ràpida de pagar un pàrquing públic; en canvi, un segon cotxe, que va preferir buscar una alternativa d'estacionament gratuïta, va perdre quasi 8 minuts més, i així i tot encara va avançar en dos minuts el passatger del bus, que en va tardar 30,25 a cobrir la ruta. El caminant, tot i arribar últim, va fer una honrosa marca de 47 minuts.

Xavier Coromina, president de Mou-te en Bici i guanyador de la prova, va remarcar, per evitar suspicàcies, que “tots els ciclistes han respectat els senyals de circulació”, i va aprofitar l'acte per reclamar un calendari d'actuacions per la millora de la mobilitat, d'acord amb la moció aprovada per unanimitat per l'Ajuntament de Girona el desembre passat, i la reforma del tram de carril bici de la ronda Ferran Puig, que han de compartir amb els cotxes que aparquen sota el viaducte. Per la plataforma, la solució és “suprimir els aparcaments”.

LA XIFRA

14
minuts
és el temps que tarda una bicicleta elèctrica a anar de la porta de l'ajuntament de Vilablareix a la del de Girona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona