Medi ambient

medi ambient

Troben una alga tropical que amenaça la posidònia a Begur

Els Agents Rurals van detectar la presència de l'espècie invasora ‘Caulerpa racemosa' el cap de setmana passat, durant una neteja rutinària de fons marins a la reserva protegida de ses Negres

Un agent rural va trobar diumenge un exemplar de Caulerpa racemosa, el nom científic d'una alga invasora tropical, dins del perímetre de fons marí protegit a la reserva de ses Negres de Begur. La troballa, durant la jornada de neteja submarina organitzada amb motiu de la fira Begur Sotaigua, va ser fortuïta, però neguiteja perquè és el primer cop que es detecta a la zona i es tracta d'una alga que pot tenir un greu impacte ecològic sobre les comunitats vegetals autòctones, ja que s'estén a gran velocitat en fons sorrencs o de roca i amenaça les praderies autòctones de posidònia.

La Caulerpa racemosa prové d'Austràlia i ja figura a la llista de les 100 espècies invasores més perilloses presents a Europa. A l'Estat, va ser detectada per primer cop a les illes Balears i, des d'aquí, ja ha arribat a la península, però fins ara només havia estat observada a les costes del Garraf. Entre les hipòtesis, que s'hagi propagat adherida al casc d'un vaixell o bé que algun exemplar ornamental cultivat en un aquari hagi estat llençat al mar de manera negligent.

Intensificar el control

El coordinador de l'associació local Sotaigua, Xavi Jardí, ha ofert suport als Agents Rurals per avaluar si l'alga està present en altres indrets de la reserva, ja que la neteja es va fer amb 24 submarinistes i la supervisió dels dos agents, repartits entre sa Nau Perduda i l'illa de Mal Entrar. Des del cos, els van avançar que hi intensificaran els controls.

Durant la immersió, els bussos van veure neros, llagostes i corall vermell mentre retiraven deixalles, com ara ampolles de plàstic, llaunes, pilotes de golf, una roda de cotxe i una canya de pescar. El mestre d'aixa Juan Manuel Tarajura, de Cadaqués, farà una escultura amb les andròmines.

Consoliden la fira i estrenaran beca de recerca

La segona edició de la fira Begur Sotaigua, després de la primera experiència de l'any passat, s'ha consolidat amb el doble d'expositors i activitats amb força èxit de públic, com la neteja submarina, els batejos de submarinisme o immersió lleugera i l'esmorzar de pescadors, en què es va debatre l'acumulació de sorra a la platja de sa Riera, que té detractors pel desequilibri ecològic o els problemes per a la navegació, però també partidaris, ja que així hi ha més espai de platja.

Però la gran novetat, amb vista a l'any vinent, serà una beca de recerca del medi ambient marítim. Tindrà una dotació econòmica que s'acostarà als 3.000 euros, estarà oberta als treballs de recerca que fan els alumnes de batxillerat dels centres educatius de l'Alt i el Baix Empordà. “Begur viu del mar, no podem donar-li l'esquena”, va recordat l'alcalde, Joan Loureiro.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia