Medi ambient

Municipal

Santa Coloma vol aprofitar l'aigua termal trobada al Fondo

La magnitud de la descoberta, feta el 2004 durant la construcció del túnel de l'L9 del metro, l'equipara a algunes viles termals de Catalunya

Estan estudiant si es fa servir per a usos lúdics o per crear una xarxa de calor

Santa Coloma de Gramenet podria ser l'última incorporació a la llista de les viles termals de Catalunya. Almenys això es desprèn dels estudis que s'estan fent de les bosses subterrànies d'aigua calenta trobades al barri del Fondo. La sorprenent descoberta es va fer l'any 2004, durant les obres de construcció del túnel de l'L9 del metro. Un primer estudi fet pel Consorci del Besòs per avaluar les dimensions i la possibilitat d'aprofitament geotèrmic de les surgències va fer decidir a ampliar la recerca, que encara s'està fent, i que conclou de moment que, per la gran qualitat i abundància de l'aigua existent, es pot equiparar a altres grans jaciments termals catalans.

L'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, explicava ahir a la matinada, en una visita al túnel del metro al barri del Fondo, que treballen amb diverses possibilitats per donar ús a l'aigua calenta. Una seria la creació de piscines termals a les instal·lacions esportives ja existents i l'altra, la creació d'una xarxa de distribució i aprofitament, ja sigui per a calefacció o per a aigua calenta sanitària d'edificis públics i equipaments. “De moment, anem pas a pas”, va assegurar l'alcaldessa, que reconeix que encara cal fer els estudis dels costos econòmics que pot tenir l'aprofitament de l'aigua termal.

Enric Vàzquez-Suñé, geòleg responsable de l'estudi i membre de l'Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l'Aigua, hi va afegir que, en el cas de Santa Coloma, les altes temperatures s'assoleixen a poca profunditat, i això ho corrobora el pou excavat recentment al carrer Verdi del Fondo, on a una profunditat de 120 metres l'aigua sortia a 30.000 litres per hora a una temperatura de 60 graus. De fet, l'important cabal d'aigua aflorat va obligar a aturar els treballs per redimensionar els sistemes d'evacuació. Ara, els tècnics tenen previst perforar dos pous més en diferents punts de la zona per prosseguir l'estudi.

LA XIFRA

30.000
litres per hora
d'aigua a 60 graus surten d'un pou perforat a 120 de profunditat al barri del Fondo.

LA FRASE

Pensem en usos termals i lúdics, i també en un aprofitament per a una xarxa de distribució
Núria Parlon
Alcaldessa de Santa Coloma de gramenet

Cas únic a l'àrea metropolitana

A Santa Coloma es coneixia l'abundància d'aigua freàtica a l'entorn del riu Besòs, però mai s'havia trobat a altes temperatures. Per això, la descoberta d'avui és la d'un cas únic a l'àrea metropolitana. Segons el geòleg encarregat de l'estudi, sorprèn que aquest important volum d'aigua termal no s'hagi descobert fins ara, quan d'algunes viles termals de Catalunya se'n coneix l'existència des d'època romana gràcies a les fonts i surgències, que han estat utilitzades amb finalitats medicinals. Sobretot sobta perquè es tracta d'un entorn densament poblat,i, segons Enric Vàzquez-Suñé, “no hi ha antecedents en zones urbanes com aquesta”. La bossa d'aigua identificada pot tenir una antiguitat de més d'un miler d'anys i es filtra a través dels corrents ascendents. A dintre del túnel del metro, a l'altura de l'estació de Fondo, es poden veure i tocar les filtracions, que a una profunditat de cinquanta metres assoleixen els quaranta graus de temperatura. Les càmeres termogràfiques mostren les variacions de temperatura a les parets del túnel. De la identificació dels trams calents, se'n desprèn que la bossa d'aigua termal té una extensió significativa i abasta, coma mínim, tot el barri del Fondo i també part de Santa Rosa i el Llatí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona