Medi ambient

Societat

El Vallès es recupera de la ventada del 2014

S'ha actuat en un 85% de les hectàrees afectades, la qual cosa fa que les zones més malmeses ja estiguin netes i els camins, oberts

Institucions i propietaris confien en la regeneració natural del bosc tot i fer plantades puntuals

La ventada del 9 de desembre del 2014 va deixar una profunda empremta al Vallès. Les ràfegues de vent, de fins a 124 quilòmetres per hora, van fer caure més de mig milió d'arbres i van provocar nombrosos danys materials i la mort de dues persones a Terrassa a causa de la caiguda d'un mur de la fàbrica AEG. El president del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Ignasi Giménez, ho recorda com “un desastre natural” només comparable a les riuades dels anys seixanta. Explica que ja s'ha actuat en un 85% de les hectàrees afectades i que el 15% que resta correspon a espais privats els propietaris dels quals, per diverses raons, com l'absentisme o trobar-se davant la necessitat de fer importants inversions, encara no s'han sumat a la neteja forestal. “L'evolució fins ara ha estat positiva: un 60% el primer any i hem arribat al 85% el segon. A partir d'ara, però, sembla que l'avanç serà més lent”, apunta. Giménez hi afegeix, a més, que el mercat de la fusta a Catalunya continua “col·lapsat”, la qual cosa fa que encara hi hagi piles de fusta acumulades en alguns punts del Vallès. Tot i això, Giménez realça els aspectius positius que ha deixat la ventada, com per exemple el foment de l'associacionisme entre propietaris forestals i la col·laboració entre els ajuntaments. En dos anys s'han creat noves entitats a Sabadell, Terrassa i Sentmenat. “Tot i que hi ha molta diversitat, molts dels propietaris s'han posat a treballar coordinats i han vist la necessitat de mantenir les finques en bones condicions”, explica. De fet, un dels reptes que es planteja a partir d'ara és, segons Giménez, mantenir una “bona gestió dels boscos”. En l'àmbit institucional, preveu que durant el 2017 es presenti el protocol d'actuació en cas de ventada. D'altra banda, es continuarà actuant en projectes com Boscos del Vallès, que aposta per contribuir a la prevenció d'incendis, fomentant la planificació forestal i l'aprofitament sostenible de la biomassa. El Vallès recupera, doncs, certa normalitat malgrat que el president del Consell Comarcal té clar que la ventada ha canviat part del paisatge de la comarca. En aquest sentit, el president de la Federació d'Agrupacions de Defensa Forestal del Vallès, Enric Sapés, apunta que és una nova normalitat perquè “ha canviat el paisatge i al final t'hi acostumes i esperes que el cicle continuï i que els boscos es vagin recuperant”. Segons Sapés, les zones més afectades per la ventada ja estan netes i els camins són accessibles. Encara es veuen, però, els efectes de les fortes ràfegues de vent a les zones de difícil accés i les que no van quedar tan afectades. “Són els espais que en els propers anys tindran un risc d'incendi més elevat.” Sapés creu, però, que serà la mateixa natura la que actuarà, perquè ja estan rebrotant alzines en els boscos. Tot i això, el president explica que en algunes zones, com al bosc de Can Deu o a l'espai que hi ha entre Sabadell i Terrassa, s'han fet durant aquests anys plantades puntuals d'arbres.

Dos anys després Sabadell viu immers en un debat sobre el futur del bosc de Can Deu, espai propietat de la Fundació Antiga Caixa Sabadell en el qual van caure uns 45.000 arbres. Mentre que un grup de veïns del nord que han recollit tres mil signatures aposten per la municipalització i reforestació de l'espai –la proposta va ser tombada al ple del novembre per l'equip de govern–, la fundació defensa la seva gestió en aquests dos anys, recorda que es tracta d'un espai protegit i aposta per la regeneració natural del bosc tot i fer plantades, amb la col·laboració de la ciutadania. “La nostra opció ha estat donar llibertat a la natura i el bosc està responent molt bé”, afirma el director de la fundació, Joan Carles Sunyer, després de recordar que s'han fet tot un seguit d'actuacions basades en les directrius d'una comissió d'experts i que Can Deu s'ha convertit en un banc de proves per estudiar què cal fer en cas de ventades, un fenomen poc habitual als boscos catalans. La Diputació de Barcelona ha concedit ara un ajut de 50.000 euros per revertir els efectes de la ventada a Can Deu.

La recuperació natural dels espais forestals també és la fórmula que l'Ajuntament de Sabadell veu més convenient per avançar dos anys després. “Tots els experts coincideixen en la regeneració. S'ha de respectar la natura i el temps del bosc”, diu el regidor de Sostenibilitat, Joan Berlanga. Tot i això, en el darrer any l'Ajuntament ha plantat a Castellarnau, Sant Julià i la Salut, amb la col·laboració d'escoles de la ciutat, 700 arbres. L'última plantada va ser dimecres. Segons Berlanga, les tasques de neteja dels boscos i reparació dels camins del rodal van acabar la primavera passada. El consistori va vendre fusta per valor de 50.000 euros que va reinvertir en l'espai. A banda, l'Ajuntament ha demanat a l'Adenc que faci un estudi a la zona afectada entre Sabadell i Terrassa per poder valorar en profunditat els efectes de la ventada i com va la recuperació natural. Pel que fa al debat obert sobre Can Deu, abans que acabi l'any té previst reunir-se amb els veïns i la fundació perquè “el bosc de Can Deu estigui cuidat, protegit i es vagi recuperant”. Berlanga deixa clar que “el rodal no és un parc urbà sinó un bosc” i que necessitarà temps per recuperar-se malgrat que dos anys després “progressa cap a la normalitat”.

Neteja i reposició a Terrassa

Al llarg del 2016, l'Ajuntament de Terrassa ha fet diverses actuacions per revertir els efectes de la ventada. A l'estiu es van arranjar una vintena de parcel·les amb característiques forestals situades a la zona del cementiri, la Grípia, Can Palet de Vista Alegre, les Fonts, Can Parellada i Vista Alegre. Aquest any s'han fet tres concursos per a la reposició de l'arbrat viari, el caigut en espais verds urbans i el del parc de Sant Jordi. Un cop finalitzats tots els treballs –serà a principis d'any–, es considerarà restablerta la situació. I, per acabar, s'ha fet reposició d'arbrat a l'entorn natural. Així, al gener es va fer el replantat d'arbres al torrent de la Betzuca i a l'entorn del CIAB, espais especialment devastats pel vent. A banda, s'han enllestit els treballs de retirada de fusta a l'entorn natural.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia