Medi ambient

ramaderia

Rescaten nou èquids famèlics a un ramader de Menàrguens

El propietari recollia animals vells “suposadament, per portar-los a escorxadors no autoritzats”, segons la Faada

Agricultura comissa els èquids, però encara hi ha altres animals a la finca

Els Agents Rurals de la Noguera van comissar divendres passat nou èquids d'un ramader de Menàrguens (la Noguera) en un greu estat de desnutrició i arran d'una denúncia de la Fundació per a l'Assessorament i Acció en Defensa dels Animals (Faada).

Els veterinaris de la conselleria d'Agricultura es van desplaçar el 10 de desembre passat a la finca, on van prendre analítiques dels animals per determinar el seu estat de salut, segons ha explicat el director dels Serveis Territorial a Lleida, Ferran de Noguera. “Vam resoldre el comís perquè incomplia nombroses normatives i en vam organitzar el trasllat”, segons De Noguera. Els animals rescatats són ara en un centre de recuperació, en espera que s'acabi de tramitar l'expedient i puguin ser adoptats. Laia Riera, assessora d'èquids de la Faada, ha explicat que tots ja tenen persones que els adoptaran. “El ramader ens va explicar que recollia animals per tot Catalunya, preguntant si tenien exemplars vells o malalts, suposadament per dur-los a un escorxador no autoritzat”, assegura la fundació. Es dóna el cas de dues eugues d'una protectora que van ser regalades a l'inculpat pels adoptants. Una ha estat recuperada però l'altra “va caure per un barranc”, segons hauria explicat l'inculpat a la Faada. En total, s'han comissat dues eugues, dos cavalls, una mula, un poltre i tres ponis. La Faada agraeix la feina de la conselleria i el suport dels Mossos d'Esquadra, però lamenta la situació de cinc èquids més, alguns dels quals els han trobat morts els agents. A més, almenys un es va haver de sacrificar per la greu malnutrició que patia. “Sols els donava palla per menjar”, diu Riera. L'home es dedicava a exhibir aquests animals en fires i mercats i “cada setmana n'entraven una quinzena a la finca que desapareixien”, explica Riera. I hi afegeix: “Legalment, els cavalls amb xip no poden ser destinats a carn. No sabem on els sacrificava.”

Una llama, també

A la mateixa finca, hi ha encara altres animals: porcs vietnamites, cabres, gallines, oques, gossos i fins i tot una llama. “Les condicions higièniques són molt dolentes”, assegura Riera. A aquests animals se'ls ha immobilitzat en espera de conèixer el seu estat. El ramader s'exposa a sancions de fins a 8.000 euros i inhabilitació d'un màxim de sis anys per tenir animals, segons la Faada.

LA FRASE

Cada setmana n'entraven quinze, i sols els donava palla per menjar. No sabem on els sacrificava
Laura Riera
ASSESSORA D'ÈQUIDS DE LA FAADA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona