Medi ambient

medi ambient

L'Estat diu que les obres de Flix continuaran el 2017

La ministra de Medi Ambient desmenteix que encara s'acumulen 150.000 tones de residus tòxics al pantà

La qualitat de l'aigua de l'Ebre no està en risc

Les obres de descontaminació del pantà de Flix s'allargaran fins que es complete l'extracció de residus tòxics. Així ho va manifestar ahir la ministra de Medi Ambient, Isabel García Tejerina, al ple del Senat en resposta a una pregunta del senador republicà Miquel Aubà. La ministra, però, no va concretar cap calendari d'obres i es va limitar a garantir que els treballs continuaran el 2017, uns treballs que manté que mai s'havien considerat finalitzats. “Les informacions que han circulat els darrers dies són falses i allunyades de la realitat, mai hem considerat que l'obra de descontaminació del pantà de Flix estigués acabada”, va dir García Tejerina. Tot i això, el desembre del 2015 la societat estatal Acuamed va retirar la draga que extreia els llots tòxics i va comunicar que només quedava pendent la depuració de l'aigua del recinte on es van confinar els residus.

Pel que fa al volum de llots tòxics que encara s'acumulen al pantà, la titular de Medi Ambient va desmentir la xifra feta pública pel Departament de Territori i Sostenibilitat, segons el qual resten 150.000 tones de fangs contaminats. “Fins al mes de gener no tindrem l'informe sobre l'estat del fons del pantà, no hi ha aval tècnic per a cap xifra”, va assegurar García Tejerina. Uns estudis que, segons la ministra, s'han fet a petició del nou equip d'Acuamed després de l'escàndol de corrupció de la cúpula de la societat estatal.

De la mateixa manera que ja ho va fer divendres el conseller de Territori, el senador Aubà va reclamar a la ministra que visite les Terres de l'Ebre i explique als alcaldes quines actuacions emprendrà i amb quin pressupost. Per la seua banda, el govern català exigeix a Acuamed que continue de forma “immediata” les obres d'extracció de llots tòxics. “Serem inflexibles i farem un seguiment dels treballs de descontaminació de l'embassament. Volem que Acuamed acabe la feina i poder certificar que l'obra està acabada”, va manifestar ahir el delegat del govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès.

Amb tot, Pallarès va garantir que la qualitat de l'aigua de l'Ebre és bona aigües avall de l'embassament. “Les analítiques del CAT demostren que l'aigua és bona, però reclamem explicacions fidedignes que concreten per què s'ha extret la draga del pantà si encara no s'ha acabat la feina”, va dir el delegat del govern a l'Ebre, que no va precisar si la continuïtat de les obres implicarà un encariment de l'obra de descontaminació. Una actuació que ha costat 165 milions d'euros i que s'ha finançat amb fons europeus.

També l'Ajuntament de Flix demana més informació i ha plantejat una reunió urgent amb la directora general de l'Aigua, Liana Sandra Ardiles, i el secretari d'estat de Medi Ambient, Pablo Saavedra, per abordar la situació del projecte de descontaminació dels llots tòxics del pantà de Flix.

LA FRASE

Els treballs de Flix es perllongaran fins que la descontaminació del pantà estigui acabada
Isabel García Tejerina
MINISTRA D'agricultura i medi ambient

LA DATA

07.03.13
és la data
en què Acuamed va començar l'extracció dels llots tòxics i radioactius, i havia d'acabar el 2015.

El síndic obre una investigació d'ofici pel cas de Flix

El Síndic de Greuges de Catalunya ha obert una actuació d'ofici per investigar una possible vulneració de drets ambientals a Flix, després de fer-se públic que Acuamed no ha retirat tots els llots tòxics de l'embassament.

Segons ha fet públic a través d'un comunicat Rafael Ribó, aquesta “presumpta mala pràctica” podria tenir, a més, una “greu afectació” per a la salut de les persones. És per això que el síndic s'ha adreçat a l'Ajuntament de Flix, a la Generalitat i al govern estatal per saber les actuacions que estan duent a terme totes les administracions per posar fi a la descontaminació de l'embassament, després que la Generalitat fes públic que encara queden unes 150.000 tones de residus tòxics al fons del pantà. El síndic recorda que Acuamed ja ha començat a desmuntar la draga de retirada dels llots, així com la planta de tractament dels residus que ja no és operativa.

D'altra banda, Ribó vol aclarir la circumstància del cessament de l'activitat d'Acuamed a Flix, i les implicacions del tancament de bona part de les instal·lacions que Ercros té a Flix a finals del 2017. En aquest sentit, el síndic ha demanat informació a l'Ajuntament de Flix i a tres organismes dependents del Departament de Medi Ambient: la direcció general de Qualitat Ambiental, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i l'Agència de Residus de Catalunya (ARC). Així mateix, també s'ha adreçat a l'empresa pública estatal Acuamed, al Ministeri de Foment i al Ministeri d'Agricultura i Medi Ambient.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona