Medi ambient

Veïns i partits a l'oposició de l'Hospitalet critiquen la tala massiva d'arbres

El pla municipal per substituir mil arbres en mal estat o en voreres estretes aixeca polèmica

El govern reconeix que ha fallat la informació als ciutadans

El pla per eliminar arbres malalts o secs i aquells que entorpeixen la mobilitat a l'Hospitalet ha creat alarma entre veïns de la ciutat, que han qualificat de desforestació el pla municipal per retirar i replantar un miler d'exemplars. Diversos partits de l'oposició s'han fet ressò de les queixes veïnals i han lamentat la falta d'informació cap als ciutadans i cap als portaveus municipals, i l'equip de govern reconeix que ha fallat la informació a la ciutadania.

L'Ajuntament va començar a executar al gener el pla per substituir mil arbres per espècies més adaptades als carrers i reduir així la presència de plagues i facilitar el manteniment. Se substituiran, per exemple, espècies que provoquen al·lèrgies, com els plataners per lledoners, sòfores i sapindals. També està previst eliminar els exemplars de les voreres de menys de dos metres i mig d'amplada per millorar l'accessibilitat i els serveis. A l'Hospitalet hi ha vint mil arbres.

El projecte es va fer públic el desembre passat, però va agafar per sorpresa molts veïns, com els del barri de Sanfeliu, Santa Eulàlia, Pubilla Cases i Collblanc, que es van mostrar indignats per la tala, d'un dia per l'altre, de nombrosos exemplars. Diferents partits de l'oposició han criticat aquest pla, com el PDeCAT i Ciutadans. Jordi Monrós, portaveu del PDeCAT, es preguntava: “Quin problema té el govern amb els arbres?”, i va demanar explicacions de la tala al carrer Miralta, a Sanfeliu. “Suposadament es va fer per facilitar l'accessibilitat del carrer però amb aquest argument poden carregar-se gran part dels arbres de la ciutat”, va afirmar Monrós. El regidor de Ciutadans Jesús Amadeo Martín va dir: “Els veïns ens transmeten el seu neguit perquè afirmen que el govern està acabant amb els espais verds de la ciutat.”

Moció al ple

Les queixes van arribar a l'últim ple municipal, en què es va aprovar una moció del PDeCAT per augmentar el nombre d'arbres i substituir els que s'estan tallant perquè molesten o no estan bé. Des del govern s'explica que el pla té un termini de deu anys i que s'ha decidit “executar-lo més lentament explicant-lo millor”.

Mor el pi més antic de la ciutat

El pi de la Remunta no ha sobreviscut al trasplantament del lloc original, afectat per un pla urbanístic, i finalment ha mort. Això és el que assegura l'Associació Perseu per ala Defensa del Patrimoni de l'Hospitalet, que va alertar que el trasllat d'aquest pi, el més antic de la ciutat, seria letal per a un arbre de 200 anys d'antiguitat. L'entitat lamenta que “el que es va predir ha succeït finalment”, i demana que se'n depurin responsabilitats polítiques per la pèrdua de patrimoni. També ho exigeixen ICV, EUiA i Pirates, que denunciaven fa un any amb Perseu que el trasllat del pi era inviable i només responia a la voluntat de “rentat de cara del govern socialista per evitar la mala imatge de l'arbre talat”.

Perseu, d'altra banda, ha iniciat una recollida de firmes “per la tala indiscriminada de l'arbrat urbà que ja ha motivat la desaparició de més de 500 arbres, la majoria d'ells perfectament sans i dels quals se reposarà només una petita quantitat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona