Medi ambient

El reciclatge de Munic, Tallinn, Parma i Seül arriba a Girona

La segona jornada del Fòrum Internacional de Gestió de Residus Municipals presenta més casos de ciutats on es fa el porta a porta i el pagament per generació amb la recollida de la brossa

La segona jornada del Fòrum Internacional de Gestió de Residus Municipals que se celebra al Palau Firal de Girona va incloure ahir les ponències de representants de quatre ciutats que van explicar els diferent mètodes que utilitzen i que destaquen per uns elevats índexs de recollida selectiva. Seül, Munic, Tallinn i Parma van ser els casos exposats als 450 assistents que ahir al matí van tornar a omplir la sala de ponències.

A Seül, una ciutat de 10 milions d'habitants on es recullen 42 tones de residus al dia, s'ha implantat un sistema de pagament per generació sobre la fracció orgànica amb l'objectiu de reduir el malbaratament alimentari. Això ha permès reduir un 40% la generació de residus des de 1995, quan es va començar a aplicar el pagament per generació, i d'aquests la majoria –68%– són reciclats. També hi ha pagament per generació sobre l'orgànica i la resta en el cas de Tallinn, a través de contenidors de la via pública i segons volum. Segons explicava Kristjan Mark, cap de l'àrea de Residus de l'Ajuntament de Tallinn, es va decidir fer el pagament per volum i no per pes seguint la resta de models escandinaus i perquè si fos per pes es podria donar el cas que el ciutadà estigués temptat de llençar la brossa en boscos, etc. El sistema de pagament per generació també és a Munic en el cas de la fracció resta –es paga segons la freqüència en què s'omple el cubell– que es recull amb el porta a porta, com també es recull el paper i l'orgànica. Per contra, la de plàstic, vidre i aparells voluminosos es fa al carrer. “La idea és que, com més petit sigui el contenidor, més estalviaràs”, diu Gunter Langer, de l'empresa pública que gestiona els residus. D'altra banda, el regidor de Medi Ambient de la ciutat italiana de Parma, Gabrielle Folli, insisteix: “L'important és reduir la quantitat de residus generats”. A Parma també, el pagament per generació és amb relació al nombre d'aportacions de la resta, que es controla mitjançant xips instal·lats en cubells i les bosses.

Trobades B2B entre ponents i assistents

A banda de les ponències, el fòrum també inclou una aplicació, l'app #wasteinprogress, que permet als inscrits a l'esdeveniment concertar cites amb els diversos ponents, representants de les organitzacions del Fòrum Innovació i de l'Espai Empresa per poder intercanviar opinions sobre la gestió de residus. Aquestes reunions B2B es fan cada tarda de quatre a sis al mateix Palau Firal, quan ja no hi ha ponències, i estan programades en períodes de trenta minuts de trobada de cada cas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia