Medi ambient

energia eòlica

Les eòliques paguen menys als pobles de la Terra Alta

Els convenis que signen les empreses amb els ajuntaments són desiguals i oscil·len entre els 500 i 5.000 euros per megawatt

L'Associació de Municipis Eòlics reclama una llei per equiparar els pagaments

Les empreses eòliques no fan la mateixa aportació econòmica als diferents municipis on s'han implantat. Així, al marge dels impostos directes que tributen als ajuntaments corresponents, signen convenis amb les administracions locals, per compensar l'impacte paisatgístic que provoquen els aerogeneradors, que impliquen un pagament d'entre 500 i 5.000 euros per megawatt. “Són convenis opacs”, va manifestar el president de l'Associació de Municipis Eòlics de Catalunya (AMEC) i alcalde de la Granadella, Carlos Gibert. Segons l'AMEC, els municipis de la Terra Alta són els que menys compensació reben per la implantació eòlica i en alguns casos tenen problemes per cobrar el que està estipulat en el conveni. “Hi ha casos com ara el dels ajuntaments de Vilalba dels Arcs i la Fatarella, en què les empreses eòliques no paguen el previst segons el conveni”, va assenyalar Gibert. També al Priorat les quotes que aporten les promotores eòliques són minses. En el cas de Pradell de la Teixeta, rep una compensació de 473 euros per megawatt i la Torre de Fontaubella, de 547 euros per megawatt. Unes quantitats que queden molt lluny del que reben la Torre de l'Espanyol (4.750 euros per megawatt) o l'Hospitalet de l'Infant (3.723 euros per megawatt), segons recull un estudi comparatiu de l'impacte econòmic de les centrals eòliques en els pressupostos municipals a Catalunya elaborat per Sergi Saladié.

I, per tal d'evitar aquesta disparitat, l'AMEC promou la implantació d'un cànon eòlic, que els grups de Catalunya Sí que es Pot i la CUP han proposat que s'inclogui en el pressupost de la Generalitat a través d'una llei d'acompanyament. “Estem negociant amb Junts pel Sí, els socialistes, Ciutadans i el PP perquè donen suport a la iniciativa”, va dir el president de l'AMEC.

La proposta de cànon eòlic que plantegen els municipis és progressiva i en quedarien exclosos els parcs eòlics amb menys de 4,5 megawatts de potència instal·lada. Entre 4,5 i 10,5 megawatts pagarien 1.500 euros per megawatt, entre 10,5 i 22,5 megawatts aportarien 2.700 euros per megawatt i els de més de 22,5 megawatts pagarien 3.900 euros. Unes aportacions que significarien l'1,5% de la facturació de les empreses del sector, és a dir, uns 4 milions d'euros. L'AMEC proposa que aquestes aportacions es destinen a promoure el desenvolupament rural, frenar el despoblament i finançar projectes en renovables. Actualment, Galícia i el País Valencià ja regulen per llei aquest cànon.

LA XIFRA

4
milions
d'euros aportarien les empreses eòliques a través del cànon, un 1,5% de la seua facturació.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona