Medi ambient

Ajuts per a la reproducció de cranc dels rius gironins

Els responsables del centre reproductor del molí de la Moixina d'Olot estudien fórmules per quan s'acabin els ajuts que reben del Life europeu

Podrien afegir-hi altres espècies amenaçades

El molí de la Moixina d'Olot és un referent quant a la preservació del cranc autòcton dels rius Fluvià, Muga i Ter. La feina que s'hi fa des de l'any 2004 –les tasques de seguiment, però, fa 25 anys que les duen a terme voluntaris coordinats per l'Agrupació Naturalista i Ecologista de la Garrotxa– és vital per evitar la desaparició d'aquesta espècies de cranc de riu que està amenaçada de mort pel cranc americà i un fong que s'hi associa, al qual els autòctons no són resistents.

La tasca que duen a terme els tècnics del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa durant tots aquests anys ha estat possible gràcies a la cessió que l'Ajuntament d'Olot ha fet de les instal·lacions del molí de la Moixina, i dels ajuts europeus del programa Life Potamo Fauna canalitzats a través del Consorci de l'Estany i del Parc Natural de la Garrotxa. Els reforçaments del Life Potamo Fauna, en el qual s'emmarca el projecte de recuperació del cranc de riu autòcton –també anomenat de potes blanques–, es porten a terme en vuit sectors de la Xarxa Natura 2000 de les comarques gironines. El mateix programa subvenciona actuacions de preservació de la tortuga de riu i de les nàiades autòctons. El Life Potamo Fauna ha comportat una inversió d'1,9 milions d'euros durant els últims quatre anys, la meitat dels quals a càrrec de l'administració europea.

En aquest Life, hi participen els centres de tortugues de l'Albera i el de nàiades del Consorci de l'Estany, a part del d'Olot dedicat a la reproducció del cranc de riu. El Consorci de l'Estany actua com a beneficiari coordinador del projecte i en són beneficiaris associats els Amics de la Tortuga de l'Albera, el Consorci del Ter, Forestal Catalana SA, la Generalitat a través de la direcció general de Medi Natural i Biodiversitat i la Universitat del País Basc. També actuen com a cofinançadors Aigües de Banyoles SAU, els ajuntaments de Banyoles i Porqueres, el Consorci Esportiu de l'Estany de Banyoles i la Diputació de Girona.

Ara, amb el final pròxim d'aquest programa, els responsables del projecte de recuperació del cranc de riu temen per la seva continuïtat. Els ajuts han permès contractar dues persones que treballen a la piscifactoria del molí. A més, indirectament, aquest projecte incideix en diverses empreses. Una de les estratègies amb les quals estan treballant és encabir al molí un centre reproductor d'altres espècies autòctones del país que també estan amenaçades de desaparèixer. D'aquesta manera, facilitarien l'optimització dels recursos que poden rebre per dur a terme les tasques de preservació. El cranc de riu autòcton era una espècie habitual fins a final de la dècada dels anys setanta del segle passat.

LES XIFRES

1.500
exemplars
han arribat a reintroduir en diversos trams dels rius gironins en algunes de les repoblacions.

LA DATA

2004
És l'any en què
l'Ajuntament d'Olot va cedir al Parc Natural de la Garrotxa el molí de la Moixina per als crancs
1,9
milions d'euros
s'han invertit en aquest projecte durant els últims quatre anys, la meitat provinents de la UE.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona