Medi ambient

medi ambient

El Maresme anuncia una agència pròpia de gestió dels boscos

Començarà a caminar d'aquí a un mes amb l'objectiu de garantir la sostenibilitat de la gran massa forestal de la comarca davant el canvi climàtic

Assessorarà ajuntaments, formarà els tècnics i buscarà la rendibilitat econòmica dels espais

Una nova eina que serveixi per a optimitzar les tasques i els recursos que han de garantir la sostenibilitat de la gran massa forestal del Maresme –el 65% del territori– davant el canvi climàtic. El Consell Comarcal del Maresme va anunciar ahir la imminent posada en marxa d'una agència de gestió dels boscos del territori que beurà dels treballs realitzats del passat mes d'octubre fins ara en la lluita titànica contra la plaga de l'escarabat Tomicus, que està destruint les pinedes. La informació coincideix en el temps amb l'aprovació feta per l'ens comarcal al Departament d'Agricultura d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat perquè declari zona d'urgència els boscos del Maresme. El conseller comarcal de Medi Ambient, Josep Triadó (PDECAT), va destacar ahir la importància d'aquest nou servei, que tindrà entre les tasques més urgents netejar la gran quantitat de fusta morta que encara no s'ha pogut treure dels boscos. “Som a les portes de l'estiu i és imprescindible fer net del material que pot afavorir els incendis”, comenta Triadó, que destaca també la feina feta fins ara en col·laboració tant amb la Diputació com amb la Generalitat i les associacions de propietaris forestals. Una feina conjunta i coordinada que Triadó confia a mantenir. “El Maresme presenta realitats molt diverses i mentre en el sud la gestió forestal funciona, en el centre i en el nord encara queda molta feina per fer”, assenyala. Per Triadó, l'agència ha de servir per “girar la truita i veure una oportunitat allà on fins ara només hem tingut un problema”. “La gestió sostenible dels boscos preveu un aprofitament econòmic i la recerca d'un negoci rendible per als seus propietaris”, avança.

Del mateix parer és l'enginyer de forests del Consell Comarcal, Oriol Bassa, que afirma que la nova agència s'oferirà als ajuntaments tant per gestionar els boscos de propietat municipal com per formar els tècnics dels Ajuntaments davant la nova realitat que presenten les zones forestals. “Quan s'aprovi la declaració de zona d'urgència el Departament d'Agricultura haurà de fer un pla d'actuació amb la col·laboració dels diferents actors implicats i l'agència pot facilitar la feina”, considera. Bassa recorda que els experts preveuen un paisatge natural al Maresme d'aquí a cinquanta anys molt diferent al que tenim ara. “Hem de treballar en xarxa per assegurar la resistència i l'adaptació dels boscos al futur que ens espera”, diu. També destaca que la gestió haurà de resoldre el desafiament principal de trobar un mercat per a tot el material que s'extreu i s'haurà d'extreure dels boscos. “Ara hi ha 800 hectàrees afectades pel Tomicus, però d'aquí a quatre anys arribaran a ser 4.000”, alerta.

LES FRASES

Mentre en el sud la gestió forestal funciona, en el centre i en el nord queda molta feina per fer
Josep Triadó (PDeCAT)
conseller comarcal de medi ambient
Hem de treballar en xarxa per assegurar l'adaptació dels boscos al futur que ens espera
Oriol Bassa
enginyer de forests del Consell Comarcal del maresme

Debat sobre la zona d'urgència

La petició a la Generalitat perquè declari zona d'urgència els boscos del Maresme va motivar debat en el si del ple del Consell Comarcal. ERC es va abstenir argumentant que l'ens comarcal havia actuat de forma unilateral “sense consultar prèviament al Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca la viabilitat tècnica i les conseqüències de la declaració”. En un comunicat emès ahir, la formació reitera el seu suport a la lluita contra la plaga del Tomicus i recorda les subvencions atorgades per la Diputació i la Generalitat, però manté que “ el Consell Comarcal ha de demostrar que abandona la zona de confort de demanar que actuï un altre i, per tant, de no prendre part activa en la gestió de la plaga”. Finalment, el grup demana institucionalitzar una taula de seguiment de la plaga amb la participació d'administracions, associacions de propietaris i responsables dels parcs naturals afectats “perquè serà l'única forma de poder atacar amb contundència i efectivitat aquesta plaga que ens afecta”. D'altra banda, la moció de la CUP per a l'actuació prioritària sobre la plaga del Tomicus i l'elaboració del model de gestió agroforestal del Maresme no va prosperar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona