Medi ambient

Medi ambient

Cartells per evitar ensurts del bestiar a excursionistes

El Parc Natural de l'Alt Pirineu ha editat una sèrie de consells que expliquen als turistes quina és la millor manera de comportar-se quan es trobin animals pasturant lliurement pels prats

El Parc Natural de l'Alt Pirineu ha editat un cartell que recull una sèrie de consells que expliquen als excursionistes com cal actuar quan es trobin bestiar pasturant lliurement per la muntanya. El cartell recomana no espantar amb clàxons i crits els animals i, de la mateixa manera, també dona un seguit d'indicacions sobre quina vestimenta és més apropiat portar: és millor no lluir roba blanca o blava, ni portar bosses de plàstic a la mà, ja que els animals les poden confondre amb la sal que els dona el ramader. A la gent també se li recorda que a les fonts i als abeuradors cal respectar la presència del bestiar i deixar-lo beure primer.

El parc destaca el paper de la ramaderia de muntanya i el seu valor en la conservació de la biodiversitat i el paisatge dels Pirineus. És per facilitar la convivència a la muntanya entre excursionistes i bestiar que s'ha decidit editar aquest cartell. Es fa amb la col·laboració d'Unió de Pagesos, de l'Associació del Cavall Pirinenc Català del Pallars Sobirà i de l'Associació Professional de Ramaders de Bruna dels Pirineus del Pallars Sobirà.

Els ramaders veuen amb bons ulls la iniciativa i confien que els eviti conflictes amb els turistes quan volen interactuar amb el bestiar. Ignasi de Castellarnau, membre d'Unió de Pagesos, explica que moltes vegades la gent no respecta la propietat privada i es posa a les bordes, els pallers, les cabanes, els prats i els cultius. De Castellarnau demana que els turistes no trepitgin els prats d'herba.

De Castellarnau ha comentat que, arran de diversos episodis en què hi ha hagut conflictes amb bestiar, considera que l'edició del cartell és positiva per recordar comportaments que es donaven per obvis.

LA FRASE

Els prats són finques privades i la gent no s'hi pot posar alegrement, cal seguir unes pautes
Ignasi de Castellarnau
unió de pagesos

Entendre que la muntanya no és un zoològic

El director del Parc Natural de l'Alt Pirineu, Marc Garriga, explica, a tall d'exemple, que molta gent que transita pel port de la Bonaigua s'atura per donar menjar als animals, com ara magdalenes i xocolata. Garriga recomana que la gent no s'atansi i no doni menjar als animals.

El cartell recorda, tot i que ja està legislat, que a la muntanya és aconsellable no portar gos i, en cas de portar-ne, cal portar-lo lligat per evitar que espantin els ramats o persegueixin animals salvatges i els causin danys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona