Medi ambient

medi ambient

Agricultura fa un pas endavant per garantir la traçabilitat dels purins

El Departament anuncia la creació d'una plataforma GPS per al transport i aplicació de purins

També s'aposta per l'aplicació de purins en bandes

El Departament d'Agricultura ha anunciat que aquesta primavera es publicarà l'ordre segons la qual els equips de transport de dejeccions ramaderes que realitzin aplicacions a més de deu quilòmetres en línia recta de les instal·lacions ramaderes d'origen hauran d'anar equipats amb un dispositiu electrònic de posicionament global (GPS) i una unitat d'adquisició i registre d'aquestes dades que no en permetin cap modificació. Aquesta plataforma informàtica permetrà als ramaders una interacció ràpida i eficaç en la tramesa de la informació de les instal·lacions ramaderes d'origen. Segons la directora d'Agricultura i Ramaderia, Teresa Masjuan, “una gestió basada en la valorització de les dejeccions que es generen i una fertilització ajustada a les necessitats dels cultius s'han de fer tant amb la maquinària adequada com amb la plena seguretat que l'exportació dels excedents de nutrients cap a zones amb menys càrrega ramadera es fa ajustant-se als límits previstos per la norma en cada cas”. Per promoure aquesta estratègia integral, el Departament també ha anunciat que el pressupost d'Agricultura preveu un milió d'euros per a actuacions i assessorament en explotacions. L'objectiu és assegurar la qualitat dels sòls i de les aigües subterrànies i garantir la viabilitat i sostenibilitat de les explotacions ramaderes i del sector carni.

A més, el Departament ha anunciat que impulsarà la generalització de les aplicacions de purins amb tubs penjats en lloc del sistema de vano, que genera fortes olors i volatilització del nitrogen purí.

LA XIFRA

1
milió
destinarà el Departament a actuacions i assessorament a les explotacions per promoure l'estratègia.

LA FRASE

Una fertilització ajustada a la necessitat dels cultius s'ha de fer amb la maquinària adequada
Teresa Masjuan
directora d'agricultura i ramaderia

El problema dels purins, a l'Alt Empordà

Segons la plataforma Salvem l'Empordà de Purins, només a l'Alt Empordà hi ha 35 projectes de noves granges o d'ampliació d'existents i que la majoria estan situades als 34 municipis altempordanesos declarats zona vulnerable en relació amb la contaminació de nitrats que procedeixen de fonts agràries i de gestió de les dejeccions ramaderes. Diferents municipis han demanat ja la suspensió de tramitacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia