Medi ambient

Medi ambient

L'Estat dona la raó a Santa Coloma, que podrà opinar sobre l'impacte de la MAT

El ministeri fa cas dels requeriments de la UE i exigirà a Red Eléctrica que tingui en compte el territori

L'Ajuntament qüestiona la necessitat de la línia

Santa Coloma podrà dir la seva sobre el traçat de la línia de molt alta tensió (MAT) que hauria de passar pel municipi. Finalment, l'Estat ha resolt que l'estudi d'impacte ambiental d'aquesta nova línia elèctrica s'ha de tramitar de manera ordinària i per això caldrà que Red Eléctrica Española (REE) consulti obligatòriament els ajuntaments i tingui en compte la veu del territori. Ara el Ministeri d'Agricultura i Medi Ambient ha emès una resolució en què encarrega a REE que faci l'estudi tant de la línia com de la subestació que s'havia de construir a Santa Coloma i que, posteriorment, se sotmeti a informació pública.

Aquesta resolució de l'Estat respon al requeriment fet per la Unió Europea (UE), que, a instàncies de l'Ajuntament de Santa Coloma, havia exigit fins a dues vegades a l'Estat a que complís amb la directiva d'impacte ambiental. L'alcaldessa colomenca, Núria Parlon, es mostra satisfeta amb la resolució de l'Estat, tot i que admet que l'Ajuntament encara no ha rebut la notificació oficial. Parlon recorda que REE havia intentat tirar endavant la línia a través d'un procediment simplificat sense l'informe d'impacte ambiental. “És una bona notícia que el ministeri estimi el que li recomanava la UE”, admet l'alcaldessa, que aprofita per recordar que la ciutat considera “obsolet” el projecte de REE que preveu substituir la línia actual de 220 quilovolts, que data dels anys setanta, per una altra de 400 quilovolts. Parlon assegura que aquesta línia de MAT és “innecessària” i que contradiu la tendència oberta en l'àmbit europeu pel canvi climàtic. “Es tracta d'una infraestructura molt costosa i poc sostenible que es planteja en un moment en què en altres punts d'Europa es comencen a desmantellar línies d'aquestes característiques.” En tot cas, Parlon vol obrir el debat més enllà de Santa Coloma. “Hem d'abordar la globalitat de la línia en l'àmbit metropolità.”

A Santa Coloma l'oposició a la MAT té el consens ciutadà. Partits polítics, entitats i associacions formen part de la comissió ciutadana No a la MAT, que s'ha mobilitzat en nombroses ocasions i va aconseguir aturar l'inici de les obres de la subestació elèctrica que REE tenia previst construir a tocar del barri de les Oliveres. Ara, el municipi queda en espera de veure com s'articula el procés que donarà veu al municipi.

LA XIFRA

400
quilovolts
és la potència que havia de tenir la nova línia, que substituiria l'actual, que en té 220.

LA FRASE

Es tracta d'una infraestructura costosa i poc sostenible, i cal obrir el debat a l'àmbit metropolità
Núria Parlon
Alcaldessa de santa coloma

A menys de cent metres dels pisos

El traçat de la MAT preveia que la línia passés a uns setanta metres dels habitatges del barri de Can Franquesa i la construcció de la subestació a 150 metres del barri de les Oliveres, unes distàncies que incompleixen resolucions prèvies del mateix Estat espanyol, que fixa la distància mínima d'aquesta mena d¡instal·lacions a cent metres de l'habitatge més proper. Des que el 2012 es va saber que REE pensava tirar endavant el projecte de la MAT a Santa Coloma, la comissió ciutadana No a la MAT ha fet diversos actes de rebuig al projecte i gestions que han arribat al Tribunal Suprem i a les institucions europees.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona