Medi ambient

Territori

El Consell del Baix Empordà facilita reciclar en càmpings

El servei de recollida de residus que gestiona l’ens treballa amb vint establiments i va recuperar 272,5 tones de selectiva el 2016

Despleguen més accions per mirar de superar el miler de tones

El Consell Comarcal del Baix Empordà vol potenciar el reciclatge dels residus que es generen als allotjaments turístics de la comarca i els càmpings hi tenen una importància estratègica. Amb 59.511 places entre el conjunt de 44 establiments, la xifra s’acosta al total de llits hotelers que hi ha a la ciutat de Barcelona (uns 70.000). Segons estima l’ens, l’activitat dels càmpings suposa la generació d’unes 2.100 tones de residus anuals, de les quals el projecte de recollida selectiva que gestiona el Consell des del 2014 en va recuperar 272,5 l’any passat. Tenen una vintena d’establiments adherits, que representen una quarta part del total de places.

Amb vista a la pròxima campanya d’estiu del 2017 preveuen ampliar la iniciativa a la fracció orgànica. A llarg termini, si tots els establiments s’hi impliquessin, calculen que el volum de reciclatge podria assolir les 1.090 tones del total de residus, en forma de paper, vidre i envasos. L’aspiració és que, sumant-hi l’orgànica i les restes vegetals, els índexs de reciclatge podrien arribar fàcilment a un 60 o 70%, un volum equiparable a les millors xifres de reciclatge de municipis de Catalunya.

Adaptació i conscienciació

El projecte s’ha mirat d’adaptar a les característiques de cada càmping, amb sistemes i tipus de contenidors de diferent capacitat, concentrant els més grans en punts accessibles per als vehicles de recollida del servei. En càmpings de gran capacitat s’utilitzen punts de transferència amb contenidors compactadors, que volen desplegar per a aquesta temporada.

Però, a banda de la logística, la importància és que els usuaris hi estiguin predisposats. Com que s’ha ampliat el servei a la fracció orgànica, han lliurat galledes airejades per a tots els bungalous i punts de recollida per a les zones de rentadors de plats. Quan arriben a la destinació, els clients dels càmpings reben un joc de bosses d’escombraries de diferents colors, per a cada fracció, i un fullet informatiu. També han unificat la senyalització als contenidors, en diferents idiomes i amb imatges pedagògiques del tipus de residus que es poden o no es poden abocar en cada recipient.

Incentius en les taxes?

Un dels establiments que participen parcialment en aquesta iniciativa és el càmping Begur, on el seu propietari, Joan Carbó, defensa que fa anys que compleixen els requisits ambientals i, lamenta, sense cap benefici en la taxa d’escombraries, que en el seu cas abona al consistori. En aquesta línia, el conseller de Medi Ambient, Xavier Rangel, diu que el reciclatge haurà de servir, a mitjà termini, per dimensionar la taxa que paga cada establiment en funció dels volums generats. I alerta que “qui no faci bé la feina, en els pròxims anys, veurà encarida la despesa”, per l’increment del cànon que grava cada tona de rebuig dipositada als abocadors.

LA XIFRA

60
per cent
de residus recuperats és l’objectiu que voldrien assolir per als càmpings i allotjaments rurals al Baix Empordà.

Feina a fer als allotjaments rurals

La iniciativa als càmpings també s’està traslladant al sector del turisme rural de la comarca, amb visites personalitzades als establiments, facilitant material per fer la classificació dins de cada establiment i establint la logística per tal que els contenidors de selectiva puguin ser buidats pel servei de recollida selectiva del Consell.

Per facilitar el reciclatge també proporcionaran jocs de bosses de reciclatge per als allotjaments independents, amb caràcter setmanal, juntament amb una galleda de 10 litres reixada pera la fracció orgànica amb tres bosses compostables per setmana i allotjament.

En el cas d’establiments amb lloguer d’habitacions, es facilitaran bosses grogues de 120 litres i contenidors de diferents capacitats segons les necessitats i l’espai disponible. En funció de l’emplaçament, buscaran el lloc més adient per als contenidors de gran capacitat, accessibles per als camions que recullen les diverses fraccions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia