Medi ambient

Medi ambient

control de plagues

Nou pas en la lluita per frenar el musclo zebrat

Investigadors de la Universitat de Lleida posen a prova des de Riba-roja d’Ebre l’efectivitat del peroxiacètic en larves i adults

En una segona fase del projecte es provarà en aigua en moviment

El musclo zebrat ha colonitzat la part alta del riu Ebre. La presència d’aquesta espècie invasora sol provocar desperfectes en canonades i conduccions d’aigua, com ara les de les centrals hidroelèctriques als embassaments de Mequinensa, Riba-roja d’Ebre i Flix, per la gran quantitat que s’hi acumula. Ara, investigadors de la Universitat de Lleida (UdL) han iniciat la segona fase de l’estudi per determinar l’efectivitat del tractament d’un producte químic en la lluita contra la presència del mol·lusc a l’Ebre.

Les proves, fetes en un laboratori habilitat en un equipament de Riba-roja d’Ebre, volen determinar amb més precisió la quantitat de peroxiacètic que cal per eliminar tant les larves com els exemplars adults.

A més de la mortalitat, l’aplicació d’aquest producte –fet amb aigua oxigenada i àcid acètic– disminueix “considerablement” l’adhesió dels exemplars, segons detalla el professor Toni Palau: “Sembla que, a banda de matar-los, també els fa desprendre’s mes fàcilment, però això no és necessàriament bo, perquè la valva, un cop despresa, també obtura, i, depenent del tipus d’instal·lacions, pot ser avantatjós o no.”

Aigua en moviment

En aquesta fase de l’anàlisi les proves les fan amb aigua estancada, però la voluntat és ampliar la recerca, més endavant, amb aigua en moviment per simular amb més precisió les condicions reals al riu. “En cap cas són productes aplicables al medi obert, no es pot tirar ni al riu ni als embassaments, cal fer-ho instal·lacions endins, en captacions d’aigua i en diferents instal·lacions industrials o regadius”, detalla Palau des de Riba-roja d’Ebre.

LA FRASE

En cap cas són productes aplicables al medi obert, cal fer-los instal·lacions endins
Toni Palau
professor de la udl

Els resultats, en un article científic

Un cop processats, els resultats seran lliurats a l’única empresa espanyola que produeix el peroxiacètic, la saragossana PeroxyChem, que a la vegada ha estat la impulsora del projecte. A més, també es preveu poder-ne fer un article científic i presentar-ne públicament les conclusions. “Hi ha molt poques referències de la seva eficiència en larves”, assegura el professor Toni Palau. La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) ja ha confirmat la presència de musclo zebrat a l’embassament dels Guiamets.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona