Medi ambient

medi ambient

petroquímiques

El ram químic reduirà l’ús d’aigua de l’Ebre el 2020

La indústria del Tarragonès té un pla per renunciar en tres anys al 10% de la concessió del minitransvasament gràcies a l’ús d’aigua regenerada de depuradora

Preparen un projecte per reaprofitar la que ara aboca al mar

El projecte per l’ús d’aigua regenerada provinent de depuradores a les indústries químiques de la comarca del Tarragonès es prepara per fer un pas endavant. Set anys després de la signatura del conveni que va permetre aquest canvi estructural en la forma en què les plantes s’abasten d’aigua, i cinc després que es posés en marxa la planta que Aigües Industrials de Tarragona SA (Aitasa) té per fer possible la reutilització del recurs, el sector ha aprovat un pla per reduir, en un termini de tres anys, la concessió d’aigua provinent de l’Ebre que té atorgat a través del minitransvasament del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT).

Concretament, la indústria química s’ha fixat l’horitzó del 2020 per renunciar a uns sis hectòmetres cúbics anuals que actualment rep provinents del riu Ebre, cosa que suposa un 10% aproximat del total que té concedit a través del CAT. Aquesta proporció constitueix el màxim de capacitat que actualment té la planta de tractament que té Aitasa (societat formada per diverses de les empreses químiques establertes al Tarragonès) i on es rep l’aigua provinent de les depuradores de Vila-seca i Tarragona per tractar-la i fer-la arribar, mitjançant canonades, als polígons nord i sud.

“La part de la concessió de l’Ebre que volem alliberar és l’equivalent al consum d’aigua en un any de la ciutat de Tarragona”, detalla Marc Fargas, conseller delegat d’Aitasa. L’any 2016 la indústria química del Tarragonès va consumir un total de 32,38 hectòmetres cúbics d’aigua, un 12% dels quals provenien del programa d’aigua regenerada.

Estalvi

Enguany Aitasa preveu quedar-se a prop de la capacitat màxima de la seva planta de tractament i fer servir per a usos industrials més de cinc hectòmetres cúbics d’aigua reutilitzada. Això suposarà multiplicar per cinc la quantitat que es va emprar el primer any, el 2013, quan les plantes en van usar 1,2 hectòmetres cúbics. L’any passat la xifra ja va ser de 3,9.

Fargas subratlla que la posada en marxa d’aquest sistema, que en l’Associació d’Empreses Químiques de Tarragona (AEQT) defensen que és pioner en el món, va ser un “convenciment” del sector químic tarragoní, ja que, actualment, nodrir-se d’aigua reutilitzada és més car per a les companyies, ja que continuen pagant la concessió del CAT. “Amb l’alliberament de part d’aquesta concessió, hi haurà un estalvi que esperem que contribueixi també a augmentar la demanda de les plantes industrials”, afirma

Ampliació

Aitasa ja treballa en una ampliació de la planta de tractament de l’aigua de depuradora paral·lelament a aquest reducció de la concessió de l’Ebre i recollint les peticions de les empreses que estan establertes a la comarca.

En aquest procés, hi influirà l’experiència d’aquests cinc anys d’ús de l’aigua provinent de les depuradores, en què el recurs que s’ha obtingut ha demostrat que fins i tot és millor de l’esperat. “Ens ha donat una flexibilitat i uns valors de qualitat molt bons”, subratlla Fargas, que compara el recurs que s’obté, en qualitat, a “l’aigua de la planxa domèstica”. L’aigua provinent de les depuradores i que ha passat per un tractament terciari, a la planta d’Aitasa rep altres tractaments, que inclouen un procés d’osmosis inversa.

Tot i que inicialment l’aigua regenerada s’havia de fer servir per a funcions de refrigeració, ara diverses plantes l’estan emprant també per la creació de vapor i per fer funcionar els reactors, ja que necessita menys tractaments previs que la provinent de l’Ebre.

Abocar o regenerar

La perspectiva d’augment del consum d’aigua regenerada anirà de bracet amb un nou projecte d’Aitasa amb què volen fer un pas més enllà i es plantegen reutilitzar l’aigua que ara les indústries aboquen al mar, un cop utilitzada a les plantes, a través d’un emissari únic. Aprofitant la nova planta de tractament d’aquestes aigües que està prevista al polígon sud, per adaptar-se a una nova normativa europea més restrictiva amb els abocaments al mar, Aitasa vol estudiar que el recurs que se n’obtingui no es llenci al final del procés, sinó que torni a les plantes pel seu ús industrial.

L’empresa ja està treballant en plantes pilot per cercar el sistema més idoni, i calcula tenir el projecte ja elaborat de cara a l’any vinent i en funcionament a final de l’any 2019. “No sols guanyaríem més recursos i minimitzaríem el que va al mar, sinó que també ens suposaria un estalvi del cànon que paguem per abocament”, diu Fargas.

Vila-seca, la més aprofitada

La depuradora de Vila-seca i Salou és la principal subministradora d’aigua apta per la reutilització a les plantes químiques. Segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), aquest any la planta generarà 4,5 hectòmetres cúbics que passaran a tractar-se a les instal·lacions d’Aitasa, mentre que 1,7 hectòmetres més de recursos procedents del tractament terciari es destinaran a usos recreatius a Port Aventura i els seus camps de golf, o bé per funcions de reg al municipi de Vila-seca.

A tota la demarcació, altres depuradores també ofereixen aigua que es pot reutilitzar per a usos ambientals, recreatius o agrícoles. És el cas del Vendrell, que genera 4,5 hectòmetres cúbics per a la recàrrega de la riera, o les depuradores de Sant Carles de la Ràpita o Alcanar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona