Medi ambient

medi ambient

aerogeneradors

Creix el rebuig a la instal·lació de més molins a la Terra Alta

El teixit empresarial dona suport a la denominació d’origen del vi que vol aturar els parcs eòlics de Batea, Vilalba dels Arcs i la Pobla

Reclamen un estudi de l’impacte agrari de la massificació eòlica a la comarca

L’oposició a la massificació eòlica a la Terra Alta guanya seguidors. El teixit econòmic i social de la comarca dona suport al manifest del consell regulador de la denominació d’origen (DO) del vi Terra Alta que rebutja la instal·lació de tres parcs eòlics a Batea, Vilalba dels Arcs i la Pobla de Massaluca, que formen part de la zona de desenvolupament prioritari (ZDP). “Hem aconseguit una gran resposta per part del teixit empresarial de la comarca”, ha explicat el president de la DO Terra Alta, Joan Arrufí. Així, els empresaris de turisme rural, els comerciants i el sindicat agrari Unió de Pagesos (UP) són algunes de les entitats que s’han sumat al manifest. Precisament avui, la DO Terra Alta tancarà la campanya d’adhesions al manifest, que també es pot signar a nivell particular, i durant els pròxims dies l’entregarà a les autoritats locals. “Volem transmetre als polítics que rebutgem un model territorial imposat i que és oposat al que defensem. Reclamem als ajuntaments i al Consell Comarcal que defensen els interessos reals del territori”, ha assenyalat Arrufí.

Els signants del manifest contra la massificació eòlica a la Terra Alta reclamen a la Generalitat que retire l’autorització a les empreses promotores dels tres parcs eòlics, que estan en fase d’exposició pública i que declare aquests parcs i els futurs com a no viables. En aquest sentit, el president de la DO Terra Alta recorda que hi ha una dotzena més de parcs projectats i que, tot i l’impacte paisatgístic que ja pateix la comarca, les centrals eòliques instal·lades representen un 45% del total que hi ha projectades. Actualment, hi ha 10 parcs eòlics en servei.

Tant els productors de vi com els allotjaments rurals de la comarca sostenen que l’autorització de més parcs eòlics posarà en perill la viabilitat econòmica i social de moltes empreses. “No estem en contra de l’energia eòlica, però la Terra Alta ja ha estat prou solidària”, ha dit Arrufí.

També UP es mostra a favor de l’energia renovable però rebutja la “proliferació indiscriminada” d’aerogeneradors i reclama a la Generalitat un estudi de l’impacte agrari, que garanteixi una avaluació correcta de l’impacte dels molins sobre el territori, i també que s’emprenguin les mesures correctores i compensatòries necessàries.

LA FRASE

La Terra Alta ja ha estat prou solidària. Volem fer pressió als polítics perquè defensen el territori
Joan Arrufí
PRESIDENT DEL CONSELL REGULADOR DE LA DO TERRA ALTA

LA XIFRA

30
aerogeneradors
s’instal·laran als 3 parcs eòlics de Batea, Vilalba dels Arcs i la Pobla de Massaluca.

Els alcaldes rebutgen una posició unànime

L’agricultura ha estat tradicionalment el principal motor econòmic de la Terra Alta. I en els últims anys s’ha especialitzat en la producció de raïm, vi i oli, alhora que es comença a desenvolupar el turisme rural. Així, la comarca té 6.000 hectàrees de vinya, amb 1.255 viticultors que produeixen uns 40 milions de quilos de raïm. També hi ha 52 cellers, 42 dels quals són embotelladors amb una producció de 7 milions d’ampolles de vi anuals.

Un teixit econòmic que considera que no pot prescindir del paisatge i que l’impacte dels aerogeneradors hipoteca el seu futur. Però no tots els alcaldes comparteixen aquest neguit, i en l’últim consell d’alcaldes no va ser possible consensuar un posicionament. “La Terra Alta ja ha complert amb la quota eòlica, però els alcaldes han rebutjat un posicionament conjunt contra la massificació”, ha manifestat el president del Consell Comarcal i alcalde de Gandesa, Carles Luz. En el cas de Gandesa, fa deu anys que van aprovar una moció que rebutja la construcció de més parcs eòlics. També Batea s’ha posicionat públicament contra la massificació eòlica, per bé que en el consell d’alcaldes no ho va fer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona