Medi ambient

Girona endurirà les sancions als amos incívics de gossos

S’aplicaran noves mesures, com ara l’obligació de tirar aigua sobre les miccions dels animals

L’Ajuntament contractarà dos agents ambientals que vetllaran pel compliment de l’ordenança

L’Ajuntament de Girona posarà en marxa aquest mes d’agost una nova campanya que endurirà les sancions i obligacions dels propietaris de gossos. La iniciativa vol promoure la tinença cívica i responsable de gossos per tal de combatre les males conductes i solucionar els problemes existents. Tot i que de manera immediata la campanya tindrà un caràcter informatiu, el vicealcalde i regidor de Sostenibilitat de Girona, Eduard Berloso, va avisar ahir que a partir del gener es començaran a intensificar els controls policials i a sancionar els infractors, i va destacar “que les ordenances fiscals cíviques actuals seran revisades i endurides”.

Les sancions actuals van de 100 euros la més lleu a 3.000 la més greu, i després d’un estudi que farà el mateix consistori els imports s’augmentaran. La revisió de l’ordenança de tinença d’animals té previst incloure noves mesures, com el fet que els propietaris dels gossos hagin de tirar aigua damunt les miccions dels animals per evitar malmetre la via pública. El regidor ha assenyalat que serà obligatori dur bosses d’escombraries per recollir els excrements i portar una ampolla d’aigua per a les miccions.

El vicealcalde ha volgut deixar clar que “això no es fa amb cap voluntat recaptatòria”: “Es fa perquè la gent entengui que ha de conviure i que és responsable del que fa el seu gos.” Ha aclarit que no és una problemàtica generalitzada, però creu que cal severitat contra algunes accions: “Aquesta campanya va dirigida als incívics que encara tenim a la ciutat de Girona i a protegir els espais de la ciutat.” La idea del consistori és adaptar les sancions a les necessitats actuals i augmentar els imports, sobretot en el cas dels propietaris reincidents.

Dos agents ambientals

L’Ajuntament té previst crear un cos especial a l’octubre format per dos agents ambientals que vetllaran pel compliment de l’ordenança municipal. Berloso preveu que es reforci el servei amb dos inspectors de sostenibilitat i amb més personal a partir del 2018, tot i que dependrà del pressupost. Aquests agents ambientals tindran competències similars a les de la policia municipal a l’hora de sancionar.

Paral·lelament a les mesures de control i informació, s’han creat cinc itineraris canins a diferents punts de la ciutat on es podrà passejar els gossos deslligats. Les rutes habilitades es trobaran a les ribes dels rius Ter i Onyar, a les hortes de Santa Eugènia i a la font del Ferro, llocs on tradicionalment ja es passegen les mascotes (vegeu el gràfic adjunt). Segons Berloso, “tot això no relleva la responsabilitat dels propietaris a complir la normativa en aquests espais”.

Cal actualitzar el cens

Actualment, hi ha uns 2.600 gossos al cens municipal, tot i que aquesta xifra podria arribar a doblar-se segons el consell de col·legis veterinaris de Catalunya. Aquest número pot oscil·lar bastant perquè les baixes només es registren al cens municipal i no a l’arxiu d’identificació d’animals de companyia (AIAC) que tenen els veterinaris, ha argumentat l’Ajuntament. Cal afegir-hi que hi ha hagut un augment de la tipologia de gossos anomenats potencialment perillosos i en alguns barris, associats amb problemàtiques d’ocupació, no es compleix la normativa i això crea encara més conflictes.

La campanya vol sensibilitzar els amos dels gossos i remarcar les obligacions que tenen, com recollir les deposicions i evitar que els animals malmetin el mobiliari urbà. També han de portar-los lligats i no accedir als espais prohibits. Identificar-los mitjançant el microxip i tenir-los censats a l’Ajuntament també és una obligació que tenen els propietaris.

La iniciativa portarà per nom En Zívic a Girona i inicialment consistirà en accions informatives, com xerrades, seminaris i la difusió de fullets per conscienciar els propietaris de gossos de les seves responsabilitats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona