Medi ambient

Societat

La gestió de residus atrau els tècnics gironins

La segona jornada del fòrum #wasteinprogress se centra en el sector hoteler, així com en les segones residències i les urbanitzacions

La gestió dels residus en urbanitzacions i segones residències, així com en el sector hoteler, va atraure ahir l’atenció de diversos tècnics municipals i comarcals gironins, que van participar en els tallers organitzats en la segona jornada del fòrum internacional de residus.

A la recerca d’exemples per millorar el servei que ja ofereixen, tècnics i caps de medi ambient dels consells comarcals de la Selva i del Baix Empordà, així com dels ajuntaments de Llagostera i Calonge, entre d’altres, s’havien traslladat ahir fins a la Fira de Girona per seguir ponències i participar en tallers. “En concret, jo he vingut per la gestió de residus en segones residències, que és un dels temes pendents que tenim”, explicava ahir la tècnica de medi ambient de Llagostera, Núria Parés. En aquesta població –on ja es fa el porta a porta, amb resultats del 60% en reciclatge, inclosa la deixalleria–, com en moltes altres de la demarcació, trobar un sistema per a la recollida de residus en les urbanitzacions i segones residències és tot un repte. Entre les idees que van sorgir ahir en un taller dedicat a les segones residències, hi ha adaptar el servei de recollida als dies que hi ha més gent, premiar qui recicli més i fins i tot crear un servei d’inspecció tècnica de residus. Una idea que també va captar l’atenció de la cap d’unitat de medi ambient del Consell Comarcal de la Selva, Mònica Peso, que gestiona el servei de recollida de 20 dels 26 municipis de la Selva i que opina que la principal dificultat per reciclar més és “la participació de la gent”.

També Diana Lledó, tècnica de medi ambient de Calonge, una població amb una gran estacionalitat de turisme i segones residències que aspira a aplicar el servei porta a porta abans de finals d’any, explica que assistint al fòrum internacional de residus pretén obtenir idees noves per construir un model de recollida selectiva que estan a punt de posar a licitació. Entre les mesures que creu Lledó que donen un bon resultat, hi hauria ampliar l’horari de la deixalleria i adaptar els horaris de recollida a les necessitats de la població.

Taiwan i les Balears

La bonificació per a qui recicla millor i la fiscalització per al gran productor són altres temes que es van tractar ahir i que van ser presents en alguns dels casos que es van presentar al públic com ara el de la ciutat de Taipei, a Taiwan, i el de Sant Llorenç de Cardassar, a les Balears.

En el cas de la ciutat de Taipei –de 2,68 milions d’habitants i on es recicla el 69% de la brossa–, un dels factors clau és que es fa pagar la bossa amb què es recull la resta. Els habitants de Taipei treuen cada dia una part de les fraccions, que han d’abocar en un camió que passa pel carrer; per tant, no hi ha ni contenidors ni galledes del porta a porta.

Pel que fa a la gestió de residus en hotels al municipi de Sant Llorenç de Cardassar –on el 62% de la brossa la produeix el sector hoteler i és aquí on s’han centrat els esforços–, el consistori fa un reconeixement públic als hotels que reciclen millor i, a més, els dona una bonificació econòmica segons el tant per cent de recollida selectiva i de reducció de residus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona