Medi ambient

Els bombers de banda i banda dels Pirineus, més coordinats

Es presenta el projecte Cooperem per millorar la gestió i la resposta en cas d’incendis i catàstrofes transfronterers

“Els veïns s’han d’ajudar.” D’aquesta manera il·lustrava el director dels Serveis Territorials d’Interior de la Generalitat a Girona, Albert Ballesta, l’objectiu de la iniciativa que es va presentar ahir i que suposa que els bombers de banda i banda dels Pirineus puguin treballar de manera conjunta en cas d’incendis i catàstrofes a la zona transfronterera. El projecte de cooperació operativa d’emergències i prevenció d’incendis, batejat amb el nom de Cooperem 2018-2020 i amb un pressupost de 2,5 milions d’euros –el 65% dels quals els aporta la Unió Europea–, ja està en marxa i es començarà a aplicar aquest estiu. Cooperem permetrà el treball conjunt entre els serveis d’extinció de Catalunya i dels Pirineus Orientals en un nou marc normatiu transfronterer de col·laboració que agilitarà les intervencions a banda i banda dels Pirineus. Concretament, el projecte inclou tenir una cartografia unificada, compartir comunicacions –els bombers nord-catalans es podran connectar a la xarxa Rescat quan entrin en territori sud-català, i a la inversa–, i sistemes d’intercanvi hidràulic, per exemple. Ara el projecte es concreta en una planificació global de les actuacions preventives en sectors vulnerables de l’àmbit de la Jonquera-el Pertús i el corredor d’infraestructures corresponent. Es calcula que hi ha un trànsit diari de més de 80.000 vehicles en aquest àmbit. “En situacions d’emergència, no hi ha burocràcia ni fronteres; no podem esperar l’autorització de Madrid o de París per enviar un camió a apagar un foc, i aquest programa ens permetrà augmentar la immediatesa i l’eficàcia”, va dir Ballesta.

LA FRASE

No podem esperar l’autorització de Madrid o de París per enviar un camió a apagar un foc
Albert Ballesta
director dels Serveis Territorials d’Interior de la Generalitat

LA XIFRA

2,5
milions
d’euros és el pressupost del projecte. El 65% dels quals els aporta la Unió Europea.

Jornada inicial

L’acte d’inici del projecte Cooperem va ser una jornada a l’edifici de la Generalitat a Girona en què van ser presents representants institucionals de les dues bandes de la frontera, representants dels serveis d’extinció d’incendis, gestors del territori i centres de recerca. El risc d’incendi i de gestió de les emergències a la zona transfronterera entre Catalunya i els Pirineus Orientals és una amenaça. El darrer incendi va ser el juliol del 2012, que va començar al principal eix de comunicació transfronterer, va devastar 13.000 hectàrees i va provocar la mort de quatre persones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona