Medi ambient

opinió

Transformació pel canvi climàtic: Catalunya hi serà

La Cimera Global d’Acció Climàtica que s’ha celebrat a San Francisco, i en la qual he participat, ha insistit en una crida a la transformació exponencial enfront del canvi climàtic. La trobada ha convidat els participants a donar una empenta a les polítiques públiques i les accions que l’administració, les empreses i la societat civil han de fer si realment volem que s’assoleixi l’objectiu fixat el 2015 a l’Acord de París per tal que la temperatura del planeta no augmenti més de 2ºC, cosa que seria catastròfica. La situació que es constata és tan greu, que les trobades internacionals se centren a llançar un crit d’alerta: si sumem els compromisos de reducció d’emissions que cada Estat del món ha presentat, comprovem que no són suficients. Si hi afegim les amenaces d’alguns líders polítics que neguen el canvi climàtic i que volen revertir els compromisos actuals, la situació esdevé dramàtica.

Però l’aproximació al problema l’hem de fer en positiu, ja que les oportunitats són moltes i engrescadores. En aquesta transformació exponencial hi ha un marge enorme per al progrés social i econòmic i per aconseguir societats més justes i equitatives. Com? Per exemple amb la transformació cap a una economia baixa en carboni i eficient en l’ús dels recursos, el que anomenem una economia circular, que ens ha de permetre generar milers de nous llocs de treball i, alhora, resoldre greus problemes que tenim sobre la taula, com ara la millora de la qualitat de l’aire, gràcies a l’eliminació de l’ús de combustibles fòssils i al canvi a energies netes, fet que repercutirà en una millora de la salut pública.

No podem esperar que els altres facin la feina. Califòrnia actua malgrat la negació de l’administració Trump, i Catalunya, malgrat la inacció del govern de l’Estat espanyol. Amb l’aprovació d’una llei pionera contra el canvi climàtic, la primera del sud d’Europa, vergonyosament impugnada pel govern de l’Estat, a Catalunya avancem amb objectius ambiciosos, acompanyats d’un paquet de fiscalitat ambiental que nodrirà un fons que permetrà desenvolupar accions concretes de mitigació i adaptació al canvi climàtic.

A Catalunya tenim una llarga tradició de participació en cimeres internacionals en l’àmbit ambiental i formem part del Climate Group i de la Coalició Under2. A Califòrnia hem compartit bones pràctiques ambientals que portem a terme com a govern. També hem inclòs a l’agenda global aspectes que ens interessen, com a país industrialitzat i amb àmbits metropolitans ben definits, com ara la qualitat de l’aire i la mobilitat sostenible. Així, hem volgut palesar la nostra preocupació sobre el fet que les polítiques de canvi climàtic no vagin en detriment de la qualitat de l’aire, com podria passar a partir d’una promoció dels vehicles dièsel. També que volem avançar cap a una mobilitat sostenible, amb més i millor transport públic, que ajudi a reduir les emissions de CO2 i amb vehicles més nets. En aquest sentit, tenim dos projectes modernitzadors, de transformació exponencial del nostre model de mobilitat: la vinyeta i la T-Mobilitat, parts fonamentals de l’Estratègia de Mobilitat 2040 que volem tirar endavant.

També han de formar part d’aquesta transformació exponencial que el planeta necessita progressar encara més cap a l’economia circular, que comporta una reducció i una prevenció en la generació dels residus. El nostre objectiu és incrementar el percentatge de recollida selectiva i arribar a un 60% el 2020. L’economia circular ens permetrà igualment frenar la pèrdua de biodiversitat global i combatre el malbaratament de matèries primeres o aliments. I cal transformar el nostre actual model energètic, de manera que el 2030 un 50% de la nostra energia provingui d’energies renovables i el 2050 un 100%. La suma de tots aquests factors ens ha de dur a una descarbonització progressiva, però imparable, de la nostra economia.

Com va remarcar Al Gore a la cimera, “molts governs, societat civil i món empresarial ja estan liderant el camí per donar una resposta adequada a aquests reptes. Estem en l’estadi inicial d’una revolució sostenible que tindrà la magnitud de la revolució industrial i la velocitat de la revolució digital”. Ara, cal que administracions, empreses i societat civil passem dels compromisos a l’acció i posem en pràctica aquesta transformació exponencial tan necessària per a les futures generacions. Catalunya hi serà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia