Medi ambient alimentarà artificialment els voltors per evitar que ataquin ramats de vaques i vedells

El Departament de Medi Ambient i Habitatge ha hagut de destinar 125.000 euros des del 2008 a indemnitzar els 80 ramaders que han tingut algun atac de voltors en els seus ramats de vaques i vedells. A causa d'aquests atacs han mort 105 caps de bestiar. La majoria dels atacs es concentren a les comarques del Berguedà, el Solsonès, la Cerdanya i Osona. Es tracta d'atacs molt localitzats i protagonitzats per un nombre molt reduït de voltors joves, ja que no és una espècie depredadora. Per minimitzar aquests casos, el Departament té previst distribuir alimentació suplementària en alguns punts i fer-ho de manera temporal. Si cal també es planteja la possibilitat de capturar els exemplars més violents.

La prohibició de la UE

L'estudi dels casos detectats ha permès constatar que l'augment del nombre d'atacs està directament relacionat amb la prohibició d'abandonar els animals morts a les explotacions feta per la Unió Europea a causa de la malaltia de les vaques boges. Això ha provocat que els voltors no trobin als seus hàbitats l'aliment amb què sobrevivien.

Segons va informar ahir en una roda de premsa la directora general de Medi Natural, Núria Buenaventura, els casos d'atacs es van començar a detectar l'any 2007, en què es van formular 21 reclamacions, de les quals es van acceptar el 40%. L'any 2008 la xifra de reclamacions per atacs de voltors va créixer a 55 i se'n van comprovar 20; l'any 2009 ja van ser 80, de les quals 32 es van comprovar, i durant aquest 2010 ja se n'han fet una vintena, de les quals la meitat s'han confirmat. L'anàlisi dels casos ha permès constatar que el 90% dels atacs afecten el bestiar boví i que sempre afecten caps de bestiar malalts o moribunds.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona