Medi ambient

L’ONU premia Torroella per la Pletera i el turisme verd

L’alcalde, Jordi Colomí, rep la menció per la sostenibilitat en un fòrum ambiental internacional de l’ens, celebrat ahir a Etiòpia

S’ha valorat la restauració de la zona humida i el turisme sostenible

La recuperació ambiental de la Pletera i els seus aiguamolls –després de la batalla administrativa i judicial empresa pel consistori fa dues dècades i el projecte Life per demolir els carrers i revegetar l’àmbit– i l’aposta paral·lela pel foment de l’ecoturisme a Torroella i l’Estartit han estat mereixedores del reconeixement de les Nacions Unides (ONU). Ahir al vespre l’alcalde, Jordi Colomí, va rebre una de les mencions del Fòrum Global sobre Assentaments Humans (GFHS), un organisme internacional vinculat a l’ens, en la categoria de projectes que combaten les emissions de diòxid de carboni.

El comitè avaluador ha destacat el caràcter innovador del Life Pletera i l’aposta per la valoració del territori, no només per millorar la qualitat de vida de la població sinó per la seva capacitat de dinamització turística. A més, valora molt positivament el caràcter exemplificador, i multidisciplinari, de bones pràctiques per mitigar i adaptar les zones litorals als efectes del canvi climàtic.

Colomí, que va exposar l’experiència del municipi en una taula rodona i l’experiència de “regeneració sostenible d’un destí litoral a la Costa Brava”, va manifestar que és un “nou reconeixement internacional que ens encoratja a seguir apostant fort per aquest canvi de model de desenvolupament territorial i de promoció turística, i reconeix l’esforç del municipi durant les darreres dècades”.

Respecte als ingredients de la recepta per assolir el guardó, l’alcalde va enumerar aspectes com ara “una bona planificació urbanística, una aposta decidida per la protecció i valoració del territori, inversions en accions específiques en què l’aposta per la sostenibilitat ha estat el factor clau, i una promoció de la qualitat i l’excel·lència de la destinació”.

Cordon critica el viatge

El portaveu de Compromís amb Torroella i l’Estartit i exalcalde, Jordi Cordon, ha criticat els darrers dies la despesa del viatge i el fet que la delegació fos integrada per quatre persones –a més de Colomí, la regidora Dúnia Oliveras; el director científic del Life Pletera, Xavier Quintana, i el consultor turístic Josep Capellà, artífex del gir en l’oferta del municipi–, a més del fet que s’ajornés el ple previst per a dijous. El govern torroellenc ni tan sols ha volgut valorar les crítiques, amb l’argument que l’ocasió ho justificava.

Un nou guardó ambiental, i de pes

El guardó que es va atorgar ahir a l’Ajuntament de Torroella de Montgrí se suma al concedit el mes de març passat, en què Torroella de Montgrí, l’Estartit i les illes Medes va ser escollida com una de les deu destinacions més sostenibles del món per l’organització internacional Green Destinations.

El 2019 és el tercer any en què la marca obté un reconeixement en els premis Green Destinations. El 2018 va aconseguir el segon premi en la categoria de Terra (Medi Ambient i Clima) i el 2017 va ser finalista entre les 100 destinacions més sostenibles. A aquests guardons també s’hi afegeix la concessió de la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS) al Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, i l’acreditació de 28 empreses vinculades amb activitats turístiques dins l’àmbit del parc natural. Aquesta certificació és atorgada per la Fundació Europarc, que mostra el compromís voluntari d’espais naturals i empreses turístiques envers la sostenibilitat ambiental i el turisme sostenible. El municipi també forma part de NECSTouR, la xarxa de regions d’Europa per un turisme sostenible i competitiu, format per 28 autoritats regionals de turisme i associat a representants dels sectors acadèmic i de la indústria.D’altra banda, l’Ajuntament va posar en marxa al 2006 les normatives ISO 9001 i ISO 14001 i un sistema europeu voluntari de gestió ambiental, l’EMAS, destinat a millorar l’eficiència dels recursos, reduir riscos i donar exemple amb la declaració de bones pràctiques. Al 2010 també es va aconseguir la certificació Q de qualitat turística, per la gestió de platges i el passeig marítim, que es renova anualment.La Càtedra d’Ecosistemes Litorals Mediterranis, amb seu al municipi, és una altra mostra de la voluntat municipal de donar suport a l’estudi, restauració, gestió i difusió dels espais naturals del litoral del Baix Ter.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona