Medi ambient

La Generalitat aplicarà el 2020 l’impost del CO2

Gravarà cotxes i furgonetes i preveu recaptar 40 milions el primer any

Es destinaran a polítiques ambientals

La Generalitat començarà a aplicar a partir de l’any vinent l’impost per emissions de CO2 als vehicles. El 2020 tributaran cotxes i furgonetes que emeten més de 120 grams de CO2 per quilòmetre, segons les dades corresponents al 2019, mentre que a partir del 2021 s’hi sumaran els vehicles que contaminen a partir de 95 grams de CO2 per quilòmetre i s’hi incorporaran les motocicletes. La previsió és recaptar 40 milions d’euros l’any vinent i 80 milions a partir del 2021. L’impost tindrà cinc trams diferenciats, seguint la màxima de “qui més contamina més paga”, tal com va explicar ahir el conseller de Territori, Damià Calvet.

Els diners recaptats aniran destinats al fons contra el canvi climàtic i al fons del medi natural i la biodiversitat i serviran, entre altres coses, per a la millora del transport públic, per ambientalitzar flotes de vehicles que emeten per sobre de determinats valors, per gestionar millor els espais protegits i per lluitar contra la pèrdua de la biodiversitat.

L’impost es cobrarà al novembre de l’any vinent i l’hauran de pagar els propietaris dels vehicles matriculats sense tenir en compte si els fan servir o no. D’entrada no està previst que paguin l’impost ni els camions ni cap altre tipus de vehicle que no siguin cotxes, furgonetes i motocicletes. L’impost està inclòs dins de la llei de canvi climàtic aprovada el 2017 i farà que Catalunya sigui pionera en l’aplicació de fiscalitat ambiental finalista. L’avantprojecte de llei, elaborat per Departament d’Economia, incorpora modificacions a la llei del canvi climàtic per poder implementar l’impost i estableix una fórmula que determina els vehicles objectes de pagament perquè l’impost gravarà en funció de les emissions emeses.

Colau vol limitar els vols

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va proposar ahir limitar els vols, especialment d’aquells trajectes curts que tenen alternativa per tren; posar fi al dièsel, i eliminar el plàstic d’un sol ús i per embalar aliments, en el marc de la cimera mundial de grans ciutats que s’ha fet a Copenhaguen per tractar l’emergència climàtica. Colau va presentar una declaració per avançar cap a ciutats amb un aire més net amb l’alcaldessa de París, Anne Hidalgo, i amb l’alcalde de Los Angeles, Eric Garcetti.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona