Medi ambient

Nevada que no fa mal

El ‘Glòria’ deixa neu a cotes baixes del Ripollès, la Garrotxa, Osona, el Moianès, la Terra Alta i, testimonialment, Cerdanya

La cota va pujar de 1.000 metres cap amunt a partir del migdia i creix el risc d’allaus

La pluja es va convertir dilluns a la nit i ahir a la matinada en neu a partir de 400 metres d’altitud a les comarques del Ripollès, la Garrotxa, Osona, el Moianès, la Terra Alta i, més testimonialment, Cerdanya, amb gruixos d’entre mig metre i setanta centímetres i a l’espera, a l’hora de tancar aquesta edició, que en alguns punts més elevats del Ripollès s’acumulessin entre dos metres i dos metres i mig. Són molt il·lustratius d’aquesta nevada els accessos de la Garrotxa per carretera a Osona i al Ripollès. Ahir a primera hora del matí, plovia a Olot i no estava nevat, però poc abans d’arribar a les Preses, per la C-63, el paisatge començava a estar enfarinat i, ja a la Vall d’en Bas, es registraven gruixos de dos centímetres de neu. La situació es mantenia fins a la vall d’Hostoles. Cap al Ripollès, pels túnels de Collabós, l’enfarinada començava poc abans de la boca sud del túnel de Collabós i a la boca nord el paisatge era força nevat.

Al Ripollès, la vall de Camprodon va ser la zona més afectada, sobretot el municipi i els nuclis de Molló, amb gruixos de 35 centímetres, al poble, i de 40 a Espinavell. La carretera del coll d’Ares va estar tallada al trànsit fins a mitja tarda. Les zones més elevades van registrar gruixos de 70 centímetres a la vall de Núria, de 73 centímetres a Ull de Ter i de 60 centímetres a Vallter 2000. A la Molina, els gruixos màxims també eren de 70 centímetres. Les estacions d’esquí van continuar tancades pel temporal de vent i neu, llevat de Masella, que es va mantenir oberta testimonialment, amb cinc pistes i dos quilòmetres esquiables a la zona de debutants, una situació que es manté avui. Els gruixos màxims es van registrar a la Tosa, amb 80 centímetres de neu nova.

Amunt la cota

La cota de neu, però, va anar pujant al llarg del dia. Cap al migdia, es va situar a 1.000 metres, amb aiguaneu a Ripoll, Sant Joan de les Abadesses, Camprodon i Ribes de Freser i nevada intermitent a cotes més altes com a Toses i amb força a Molló. I, a la tarda, la línia tèrmica ja es va situar a 1.700 metres, tot i que puntualment va afectar a indrets de menys altitud.

A la comarca de Cerdanya, paradoxalment, la neu a cotes baixes, a la plana, va ser molt testimonial. Només l’aeròdrom de Das va registrar un centímetre i Puigcerdà 4,6 litres per metre quadrat de pluja. El dia anterior, la neu va fer acte de presència a l’Alta Cerdanya, sobretot a la zona del coll de Perxa.

La comarca d’Osona va ser una altra de les zones del país amb nevades importants, però molt localitzades. La zona afectada va ser la de Collsacabra i Cabrerès, amb gruixos del voltant del mig metre a Santa Maria de Corcó (l’Esquirol) i Cantonigròs, Rupit i Pruït. Al límit amb el Moianès, Muntanyola va registrar 25 centímetres i en diverses zones del Moianès, com Collsuspina, 20. A la Terra Alta, la nevada va acumular fins a 55 centímetres de neu nova al Parc Natural dels Ports, a 1.055 metres, però també a Horta de Sant Joan, amb 30 centímetres a només 488 metres.

Allaus

L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya va alertar, per la seva banda, sobre l’important risc d’allaus, especialment a la zona del Ter i el Freser, amb una qualificació de 4 sobre 5 (risc vermell). També hi ha perill al vessant nord del Cadí-Moixeró (3) i al Puigpedrós (2).

Preocupació pel gel
Els ajuntaments de municipis situats a més altura estaven ahir preocupats per si avui a la matinada es produïen glaçades. Per això, tant els ajuntaments com els responsables de carreteres van escampar sal potàssica a les carreteres i als carrers principals com a mesura de prevenció davant aquest risc.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona