Medi ambient

El repte de l’aigua: combatre el canvi climàtic i generar ocupació de qualitat

Aigües de Barcelona treballa per convertir la ciutat i la seva àrea metropolitana en un ‘hub’ mundial de resiliència climàtica i territorial que reactivi l’economia

Barcelona pot convertir la resiliència ambiental en un sector estratègic que sigui un catalitzador per a l’ecosistema emprenedor i les tecnologies verdes
La conca del Mediterrani, que disposa d’una rica producció agrícola i d’aliments, és una zona de gran tensió hídrica, que s’ha disparat amb l’escalfament global

El canvi climàtic avança imparable i cada minut compta. L’aigua, font de vida i origen de les civilitzacions mil·lenàries que van néixer a la conca del Mediterrani, té un paper vital per mitigar els efectes del canvi climàtic i per construir territoris autosuficients i més independents de les condicions ambientals. Instaurar un nou cicle virtuós en el qual es reutilitzin tots els recursos, inclosos els hídrics, pot ser un gran motor que impulsi la reconstrucció econòmica i social necessària per pal·liar els efectes de la pandèmia de la Covid-19.

El 24 d’octubre, Dia Internacional contra el Canvi Climàtic, és un bon moment per reflexionar sobre aquesta situació, però també per proposar solucions. Aigües de Barcelona, precursora de l’economia circular, treballa perquè la ciutat i el seu entorn tinguin un paper de lideratge davant el principal repte col·lectiu, al costat de la crisi sanitària, que té al davant la humanitat. Actor clau en l’acció pel clima, la companyia basa la seva estratègia en el desenvolupament de solucions per adaptar-se al canvi climàtic i mitigar-lo, així com models d’economia circular i responsables amb el clima. Barcelona i la seva àrea metropolitana posseeixen el coneixement, l’experiència i la tecnologia per convertir-se en campiones europees de la sostenibilitat i en un hub mundial de referència en autosuficiència i resiliència hídrica, energètica, amb residu zero i amb plena adaptació al canvi climàtic.

En el marc del Pacte Verd Europeu (EU Green Deal), Barcelona té l’oportunitat de convertir la resiliència ambiental en un sector estratègic que serveixi de catalitzador per al seu ecosistema emprenedor, especialment en l’àrea de l’aigua i les tecnologies verdes. Una manera de generar creixement sostenible i ocupació de qualitat. El sector de l’aigua com a motor d’una profunda transició econòmica i ecològica.

La conca del Mediterrani, que disposa d’una rica producció agrícola i d’aliments, és una zona de gran tensió hídrica, que s’ha disparat amb l’escalfament global. Davant d’aquest escenari, és clau treballar en fonts alternatives, que generin recurs local, dotin els territoris de més independència respecte de les condicions climàtiques o l’estat de les masses d’aigua i vetllin pels ecosistemes. La reutilització de l’aigua és una de les opcions imprescindibles per fer front als impactes de les sequeres, i amb un gran potencial de desenvolupament, ja que en l’actualitat només es tornen a aprofitar a Espanya entre el 5% i el 12% de les aigües depurades.

Apostar per l’aigua regenerada, exemple de l’economia circular, a l’àrea metropolitana de Barcelona permetria, per exemple, eliminar la dependència de fonts hídriques alienes al territori, com l’aigua del riu Ter.

Donar una nova vida als residus també és bàsic. Els fangs de les depuradores generen biometà, nova font de combustible verd. Però no només això. Les depuradores es transformen així en ecofactories autosuficients que generen energies alternatives, bàsicament d’origen solar, mitjançant la instal·lació de plaques fotovoltaiques.

Aigües de Barcelona, en una cita tan assenyalada com la d’avui, vol seguir conscienciant en la lluita contra el canvi climàtic i en la defensa de la sostenibilitat del territori. Però també actuar amb proactivitat, gràcies a la capacitat de plantejar projectes i inversions associades al cicle integral de l’aigua que contribueixin a una reconstrucció verda i digital, amb un nou model de creixement sostenible que generi ocupació de qualitat. Un futur diferent és possible.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Espanya és el tercer estat de la UE on més han augmentat els gasos d’efecte hivernacle en els últims 30 anys

Brussel·les
MARC VILAHUR
GESTOR DEL CONSORCI DE LES GAVARRES

“Hem de buscar sinergies contra els grans incendis”

MONELLS
EDUARD DE RIBOT I JOSEP MARIA COLL
ADVOCAT I PORTAVEU DE SOS COSTA BRAVA I PRESIDENT DEL GREMI DE PROMOTORS I CONSTRUCTORS D’EDIFICIS DE GIRONA, RESPECTIVAMENT

La Costa Brava, ben blindada?

GIRONA

Runa antiga que aflora al Ter

girona
METEOROLOGIA

El temporal es dilueix amb estralls al delta de l’Ebre i neu al Ripollès

La Bisbal retoca el POUM per poder ampliar el CAP

LA BISBAL D’EMPORDÀ

Llum verda al pressupost de Palau-saverdera

Palau saverdera
Tanquen la terminal T2 de l’aeroport del Prat des de demà
infraestructures

Tanquen la terminal T2 de l’aeroport del Prat des de demà

Fan millores al clavegueram de Calonge i Sant Antoni

calonge i sant antoni