La crisi s'enfila per les branques

Argentona no poda l'arbrat públic per retallar la despesa i Calella aplica les tisores de manera puntual

La primavera ha complert força, però al passejant curiós no li passarà desapercebuda la fesomia particular del tram del passeig de Manuel Puigvert de Calella. La línia de plàtans a tocar de la via del tren tot just es corona ara de les primeres fulles verdes mentre que la resta d'exemplars ja llueixen frondoses copes. No es tracta de cap malaltia, sinó d'una aplicació mesurada i molt estricta de la partida destinada a les podes anuals de l'arbrat de la via pública. L'alcalde i titular de Medi Ambient, Josep Maria Juhé (PSC), assegura que la raó principal de la nova versió de poda respon a un criteri basat en l'eficiència. «S'ha fet una poda profunda de la línia de plàtans a tocar de la via del tren perquè són els més antics i els que més havien crescut. L'objectiu és anivellar les alçades de tots els exemplars per crear un efecte de túnel que connecti les branques en sentit horitzontal i no pas vertical», va especificar l'alcalde. Tot i això, Juhé va admetre que els diners destinats a l'acció han estat menys i que la poda de la resta de plàtans del passeig de Manuel Puigvert «s'anirà fent de manera esglaonada».

Josep Maria Juhé rebutja les crítiques segons les quals amb la poda no generalitzada s'ha pogut malmetre els plàtans o s'ha afectat l'ombra que fan cada estiu. «Amb el manteniment dels arbres passa com amb el futbol, que tothom sembla un expert i vol donar lliçons als professionals», lamenta el també responsable de l'àrea de Medi Ambient.

En tot cas, l'alcalde destaca que les accions en l'arbrat públic en casos d'urgència «estan perfectament cobertes i controlades pels tècnics municipals». L'apreciació de l'alcalde i responsable de Medi Ambient cal emmarcar-la en un episodi recent en què una branca d'un dels cedres que hi ha a l'entrada del parc Dalmau va cedir i va caure sobre la carretera N-II a principis d'aquest mes. L'incident, que no va provocar víctimes ni cap destrossa, i que tan sols va quedar en una anècdota, va fer que es posés en dubte la tasca de manteniment de l'arbrat duta a terme pel consistori. Josep Maria Juhé és taxatiu. «La branca va cedir perquè l'estructura de l'arbre estava descompensada com a conseqüència d'una poda anterior excessiva», va matisar l'alcalde, que va insistir a deixar clar que l'incident havia estat «del tot fortuït».

A petició dels afectats

Argentona també s'ha trobat aquest any sense partida pressupostària específica perquè el servei de manteniment faci les podes dels arbres i els veïns s'han trobat que ningú no ha retallat les branques que tocaria dels exemplars, alguns dels quals són molt frondosos, que hi ha a la via pública. La crisi econòmica i la necessitat de retallar tant com es pugui les despeses municipals que siguin menys bàsiques expliquen aquesta decisió, que ja ha fet aixecar alguna veu crítica entre els veïns.

Tot i que el temps de la poda ja ha passat, l'Ajuntament d'Argentona admet que si algú li reclama la necessitat d'esporgar algun arbre del carrer, ja sigui perquè les branques i les fulles li molesten, o perquè li tapen el balcó o la finestra, o perquè contribueixen a agreujar determinades al·lèrgies, s'alerta la brigada municipal perquè hi actuï com més aviat millor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona