Medi ambient

Mitjanes sota zero

Els termòmetres van registrar ahir mínimes sota zero arreu de la demarcació, i moltes mitjanes diàries també van ser negatives

La nevada de dijous a la nit va deixar gruixos de fins a cinc centímetres al litoral del Baix Empordà

S'intensifica la lluita contra les gebrades, que són ara mateix la principal preocupació

Ahir a la nit es mantenia tallat pel gel l'accés a Sant Grau
El tancament d'escoles va afectar uns 20.000 alumnes

La neu va agafar ràpid el dijous a la nit. En pocs minuts va emblanquinar carrers i va deixar gruixos gens menyspreables sobre cotxes i mobiliari urbà. Però amb aquesta mateixa rapidesa va desaparèixer ahir al matí. La fred que va fer durant la nit va deixar algunes zones gebrades, però no va ser suficient per endurir més la neu i evitar que es fongués a mesura que avançava el matí. Al migdia, ja havien desaparegut dels carrers molts dels rastres de la nevada. Només entre Palafrugell i Begur, on la neu va tocar primer i amb més força, encara era ben visible. Repassant els registres del Servei Meteorològic de Catalunya, a les comarques gironines es van formar gruixos de cinc centímetres a Torroella de Montgrí i Mont-ras; i dos a Palamós i l'Escala. Afegint-hi les nevades de la nit anterior, a Espinelves van arribar als onze centímetres, i a Breda i Sant Hilari Sacalm, als cinc. Ahir al matí, encara queien quatre volves a llocs de la Selva com ara Santa Coloma de Farners, i no hi havia ningú sense llum.

En tot cas, la neu va cedir ràpidament el protagonisme a la glaçada. La formació de plaques de gel tenia tancades ahir al matí diverses carreteres locals, com ara la de Romanyà i les de Begur a Esclanyà i Regencós. Totes es van anar obrint al llarg del dia, tret de les que arriben a Sant Grau des de Tossa i Llagostera. Totes les administracions van intensificar ahir l'abocament de sal a les vies de comunicació, però això no va impedir més d'un accident de trànsit, tot i que cap de greu. El vent va ser l'altre eix central de la jornada. La tramuntana va bufar fort tot el dia, i va intensificar la sensació de fred sobretot a la Costa Brava. Les ratxes van arribar als 156 quilòmetres a Portbou, però en llocs com Banyoles, Núria, Roses i Sant Pere Pescador es van superar els 70 quilòmetres per hora.

Pel que fa a les temperatures, arreu de la demarcació durant la nit es va arribar a valors negatius. La mínima va ser a Das, amb 14,8 graus sota zero, mentre que a la costa es van situar sobretot entre un i dos graus negatius. Més cap a l'interior es van superar amb facilitat els dos i els tres graus sota zero, durant la matinada. A mesura que va avançar el dia els registres van anar pujant, malgrat que a muntanya amb prou feines van passar dels zero graus. A l'interior van assolir entre sis i set graus, i a la costa no van pujar de quatre.

Sense escola

Ahir, el tancament d'escoles i instituts va afectar més de 20.000 alumnes, bàsicament de la Selva, el Gironès i el Baix Empordà. Molts ajuntaments van decidir suspendre les classes dijous al vespre durant la nevada, per evitar mals menors. A Catalunya, van tancar un 3% dels centres escolars. Allà on eren obertes, molts pares no van portar els nens a l'escola. En general, va regnar ahir una sensació de disbauxa, amb una actuació general i particular preparada per a una nevada de més envergadura de la que va acabar tenint.

6,9
graus
és la temperatura màxima que es va assolir ahir arreu de les comarques gironines. Va ser al migdia, a Banyoles.
156
quilòmetres per hora
van assolir les ratxes de vent a Portbou, el punt de la Costa Brava on la tramuntana va agafar més velocitat.
11
centímetres de neu
han acumulat a Espinelves entre l'1 i el 3 de febrer. El Montseny és on ha nevat més de la demarcació.
14,8
graus sota zero
és la temperatura mínima registrada ahir a les comarques gironines. Va ser a Das, a la Cerdanya, durant la matinada.

Conseller Puig: “Sembla que si no neva a Barcelona no neva enlloc”

La idoneïtat del dispositiu preparat per la conselleria d'Interior va ocupar ahir el centre del debat mediàtic. Es va discutir sobretot la suspensió de les classes a les escoles i la del transport escolar interurbà, i es va criticar també l'alarmisme creat per una nevada que no va tenir ni de bon tros l'extensió que s'havia anunciat. De fet, les previsions indicaven que la nevada començaria a la tarda a les comarques de Girona i durant el dia es desplaçaria cap a Barcelona, les comarques centrals i el nord de Tarragona. Al final, només va afectar una part de Girona. El conseller Felip Puig es va defensar justificant les decisions amb el que indicaven els mapes meteorològics, i va insistir que sí que havia nevat i que per tant les mesures havien estat ben preses. En el context de la tertúlia del matí de RAC1, i en vista dels dubtes dels tertulians en aquestes afirmacions, va dir amb contundència: “És que al final sembla que si no neva a Barcelona no neva enlloc.”

Molta fred avui i possibles nevades diumenge

Les previsions meteorològiques van mantenir ahir que avui serà el dia amb temperatures més baixes d'aquesta onada de fred. De fet, tot Catalunya estarà avui en situació de risc per fred. Les temperatures es preveu que arribin a mínimes de fins a cinc graus sota zero a la costa i assoleixin els vuit o nou graus a l'interior. A muntanya s'estarà per sobre dels deu sota zero, i les màximes podrien no registrar valors positius en tot el dia. De fet, només a la costa se superaran lleugerament els zero graus. A més, les comarques gironines tenen activada l'alerta també per risc de vent, ja que hi ha molta probabilitat que al Ripollès, la Garrotxa i l'Alt Empordà hi hagi ratxes superiors als 90 quilòmetres per hora. La resta de comarques també estan en situació de risc, però no tan accentuat. Finalment, s'espera també que faci molt mala mar, i sobretot durant el matí a tota la Costa Brava: hi pot haver onades superiors als dos metres i mig. Diumenge pujaran lleugerament les temperatures, però al vespre hi ha possibilitats que hi hagi una altra nevada. En tot cas, l'onada de fred es mantindrà tota la setmana que ve. Aquest aire siberià està causant estralls sobretot a l'Europa de l'Est, on s'ha arribat als 30 graus sota zero. A Ucraïna hi ha hagut més de 100 morts i 30 a Polònia, i a Bulgària el Danubi s'ha congelat en alguns punts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona