Medi ambient

Calella no paga el cànon que l'Estat exigeix per la platja

L'Ajuntament disposa d'una sentència del 2010 en què el TSJC li dóna la raó per negar-se a abonar 125.000 euros anuals per l'ocupació del litoral

El consistori transfereix a Madrid menys de 5.000 euros

Calella, amb prop de tres quilòmetres de platja i deu guinguetes en funcionament, ha d'abonar a l'Estat anualment un cànon d'ocupació del litoral igual que la resta de municipis costaners que hi tenen estructures i serveis. Des del 2010, l'Ajuntament transfereix a Madrid menys de 5.000 euros anuals, malgrat que el Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient va establir des d'aquell any una quota de 125.000 euros a l'any. El tercer tinent d'alcalde i regidor d'Hisenda, Jordi Sitjà (CiU), explica que fa cinc anys l'Estat va decidir “unilateralment” multiplicar el cànon d'ocupació de la costa “aplicant un càlcul fet en funció del valor cadastral dels edificis més propers a la platja”. “Un càlcul que recollia no només el valor del sòl, sinó l'edificabilitat, cosa que no és justa perquè no són àmbits comparables i en el cas de l'edificabilitat no es pot aplicar perquè a la platja no es pot construir res de forma permanent”, assenyala el regidor. Amb aquests arguments van presentar una demanda al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que, posteriorment, va emetre una sentència en què donava la raó al consistori. “Nosaltres no ens neguem pas a pagar l'ocupació de la platja, que és competència de l'Estat, però en cap cas hem d'abonar una quantitat que considerem desproporcionada”, comenta Sitjà.

Amb aquella sentència a la mà, contra la qual el ministeri no va presentar cap recurs, l'Ajuntament ha anat fent els càlculs cada any de la quantitat que ha de pagar a Madrid. “Els prop de 5.000 euros que abonem es calculen prenent com a referent el preu del sòl dels càmpings, on també hi ha edificacions temporals, igual que es dóna a les platges”, comenta.

Recurs cada any

El tercer tinent d'alcalde assenyala que l'Estat cada any reclama els 125.000 euros i l'Ajuntament cada any interposa el recurs pertinent. De sentència concreta, però, només hi ha la del 2010, que el govern de Calella confia que hauria d'establir un precedent. Jordi Sitjà recorda que, al contrari que altres municipis amb serveis a les platges, Calella abona directament el cànon d'ocupació del litoral a l'Estat i no el carrega en el preu d'adjudicació de les guinguetes.

Precisament, el consistori calellenc preveu que els equipaments temporals de platja, que daten dels anys noranta, puguin ser renovats completament el 2016 i per això treballa en un plec de condicions per poder adjudicar els espais per un període de més de dotze anys –perquè els adjudicataris els puguin amortitzar–, amb un espai més gran, una zona de cuina diferenciada i amb possibilitat d'elaborar menjar i no només escalfar-lo com fins ara.

LA FRASE

No abonarem un cànon per l'ocupació de la platja que considerem desproporcionat
Jordi Sitjà (CiU)
TERCER TINENT D'ALCALDE DE L'AJUNTAMENT DE CALELLA

LA XIFRA

125.000
euros
demana anualment el Ministeri de Medi Ambient pel cànon de la platja de Calella.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona